Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Beograd: Porodice traže hitno rješavanje pitanja nestalih za vrijeme ratova '90-ih godina

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     30.08.2016 u 14:58 h 0

Beograd: Porodice traže hitno rješavanje pitanja nestalih za vrijeme ratova '90-ih godina
FOTO: Agencija Anadolija

Preko stotinu članova porodica srpskih žrtava iz cele Srbije došlo je danas u Beograd, gde su prvo prisustvovali konferenciji za medije Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, nakon čega su se uputili u šetnju do Tašmajdanskog parka


Njihov cilj, povodom Međunarodnog dana nestalih, je da skrenu pažnju nadležnim institucijama vlasti u Srbiji i regionu na neodložnu potrebu rešenja pitanja nestalih lica, kojih prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, iz ratova devedesetih ima još 10.653. 

„Prema podacima Crvenog krsta u regionu se još uvek traži 10.653 lica. Prema evidencijama naših udruženja, mi potražujemo preko 4 hiljada lica srpske nacionalnosti“, naveo je predsednik Koordinacije Dragan Pjevač i dodao „da se danas sećaju svih iz regiona i upućuju reči saosećanja porodicama svih nevino nastradalih žrtava“. 

On je kazao da su u protekle dve godine na području Kosova bile samo četiri identifikacije srpskih žrtava, na području Hrvatske ove godine nije bilo uopšte ekshumacije i identifikacije, i dodao: „Posebno naglašavamo da se na području Hrvatske još uvek nalazi 144 poznata grobna mesta, koja već preko 20 godina čekaju ekshumaciju.“ 

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović istakao je da je problem nestalih lica izuzetno težak, ali i izuzetno važan i politički, državno bitan za ukupnu normalizaciju stanja u regionu te da su nestala lica nešto što se „mora pominjati u svoj težini, širini i u onome delu kada se govori o odgovornosti onih koji su počinili zločine“. 

„Hrvatska po pitanju nestalih ne ekshumira poznata grobna mesta, nijedna identifikacija u ovoj godini, neodržan sastanak koji je trebao da bude do juna meseca, jedan za sada dosta nizak nivo komunikacije i dogovaranja o aktivnostima zajedničkim. BiH, takođe, sa svojim specifičnostima, jedan deo tih specifičnosti su unutrašnji odnosi, drugi deo je rad Instituta i njihovog pokušaja da ovu problematiku tretiraju samo iz njihovog ugla, bez obzira što se i na teritoriji Hrvatske i BiH nalazi i traži veliki broj lica srpske nacionalnosti, ali i hrvatske i muslimanske“, dodao je Odalović.

On je istakao da se Srbija suočila sa onim informacijama i mestima gde su sahranjena tela u centralnom delu njene teritorije te da je izvršila eshumacije i identifikacije i predala posmrtne ostatke porodicama. 

Na konferenciji su se obratile i majke nestalih, Irina Olear, majka ubijenog Romka Oleara 1991. godine u Osijeku, i Gordana Ristić, majka nestalog Davora Ristića nakon dolaska snaga UN-a na Kosovo 1999. godine, koje su ispričale na koje su sve načine pokušavale da saznaju gde se nalaze tela njihovih sinova, kako bi ih sahranili. 

„Bar da ga majka sahrani, da budemo mirne i da mogu da odem na njegov grob, da se isplačem, da budem pored njega“, rekla je Gordana Ristić. 

„Tražimo otvaranje svih arhiva, odnosno prvih timova Haškog tribunala, koji su radili eshumacije na terenu bivše Jugoslavije, a na taj način je došlo do pogrešnih identifikacija. Zato su mrtvačnice u regionu pune više od 20 godina i na Kosovu punih 17“, navela je Olgica Božanić iz Regionalne koordinacije udruženja/udruga porodica/obitelji nestalih osoba/lica i dodala:

„Tražimo od svih vlada, parlamenata, sabora, skupština, veća, svih vršioca vlasti i predstavnika vlasti u regionu da prestanu sa licitiranjem i zloupotrebom žrtava u dnevnopolitičke svrhe ili za sitne profesionalne interese. Tražimo da čujemo istinu o stradanjima naših najmilijih u periodu od 1991. do kraja 2000. godine.“ 

Predstavnici Udruženja uputili su i pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su naveli da sa nadom prate njegove aktivnosti oko uspostavljanja trajnog mira i saradnje u regionu i zamolili ga da nastavi u tom tonu, jer samo mir i saradnja može rešiti probleme i pomoći porodicama nastradalih da pronađu svoje najdraže. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi