Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Diskriminacija u Glamoču: Srpska djeca i ove godine neće izučavati nacionalnih predmete

Bosna i Hercegovina

Izvor: Srna     30.08.2016 u 13:36 h 1

Diskriminacija u Glamoču: Srpska djeca i ove godine neće izučavati nacionalnih predmete

GLAMOČ - Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković upozorio je danas da srpska djeca ni ove školske godine u glamočkim obrazovnim ustanovama neće izučavati grupu nacionalnih predmeta, što je klasična diskriminacija.


"Uprkos našim molbama, zahtjevima i pokušajima da srpska djeca dobiju grupu nacionalnih predmeta, nadležne institucije Livanjskog kantona i FBiH nisu izašle u susret i spriječile kršenje osnovnih prava, koja su zagarantovana i Ustavom", rekao je Marković.

On je istakao da postojeća disriminatorska praksa mora biti prekinuta.

"Živimo u diskriminatorskom sistemu u kojem se djeci brani pravo na maternji jezik. To nema nigdje u Evropi", dodao je Marković.

On je naglasio da je udžbenike u Livanjskom kantonu potrebno štampati na tri službena jezika da bi srpskoj djeci konačno bilo omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.

Ustavom FBiH i kantona definisano je da su službeni jezici "bosanski", srpski i hrvatski, a službena pisma latinica i ćirilica.  


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Kada se u Srebrenici ne postuje pravo na maternji jezik to je uredu a kada u Glamocu onda je to diskriminacija. To nema nigdje u Evropi!!!

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi