Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pitanje koje je Bošnjake smrtno uplašilo, a Hrvate ostavilo ravnodušnim

Bosna i Hercegovina

Izvor: Vesti-online     30.08.2016 u 13:14 h 0

Pitanje koje je Bošnjake smrtno uplašilo, a Hrvate ostavilo ravnodušnim
FOTO: A. Čukić

Građani Republike Srpske će na referendumu, zakazanom za 25. septembar, odgovoriti na pitanje: ''Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?''


Sve je počelo u novembru 2015. godine kada je Ustavni sud BiH glasovima sudija Bošnjaka i troje međunarodnih sudija odlučio da je 9. januar, kao Dan Srpske - neustavan. 

Tada je naložena izmena Zakona o praznicima RS, iako je u njemu jasno naglašeno da Dan Republike nije verski, nego republički, sekularni praznik, u znak sjećanja na taj dan 1992. kada je Skupština srpskog naroda u BiH proglasila Republiku srpskog naroda, iz koje je nastala sadašnja Republika Srpska. 

Zabrana u distriktu 
Sve političke partije sa sjedištem u RS u startu su odbacile Odluku Ustavnog suda BiH, a Narodna skupština RS je u zakonskom roku Ustavnom sudu BiH podnijela zahtjev za preispitivanje odluke, koju je nazvala političkom. 

U međuvremenu, poslanici svih srpskih partija su jednoglasno podržali raspisivanje referenduma, što su bošnjački političari u RS pokušali da ospore, ali je Ustavni sud Srpske odlučlio da referendum ne vrijeđa vitani nacionalni interes nijednog naroda. 

Sada bošnjački političari od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ali i od Ustavnog suda BiH, očekuju da spreče referendum. 

Centralna izborna komisija BiH još nije odlučila da li će i kada dostaviti birački spisak Komisiji za provođnje referenduma u RS, pa se još ne zna precizan broj potencijalnih glasača. Međutim, na opštim izborima prije dvije godine pravo glasa u Srpskoj imalo je 1.243.265 glasača, uključujući i one u Distriktu Brčko, gdje je supervizor zabranio održavanje bilo kakvog referenduma. 

Zbog toga vlast RS traži način kako da i Brčacima omogući da glasaju na referendumu koji bi trebalo da košta oko 1,4 miliona KM. 

Referendum u funkciji lokalnih izbora 
Mada su svi srpski političari podržali izjašnjavanje građana, ubeđeni su da će on politički najviše da koristi Miloradu Dodiku i SNSD, zbog čega je, navodno, i zakazao referendum neposredno pred lokalne izbore u RS i BiH. 

Bošnjaci su najavili bojkot referenduma, hrvatski političari u RS su se izjasnili da on ne vrijeđa njihov nacionalni interes, a ishod glasanja Srba je izvjestan – očekuje se gotovo apsolutna podrška proslavi 9. januara kao Dana Republike. 

S tog aspekta, referendum nije bio ni neophodan, zbog čega su Bošnjaci ubeđeni da on ima drugi cilj - da bude probni balon za nekeslijedeće referendume u Srpskoj, pa i za onaj o nezavisnosti. 

Međutim, mnogo je realnije to da je Dodik raspisivanjem referenduma u Narodnoj skupštini RS dio političkih pritisaka iz Federacije BiH idijela međunarodne zajednice, sa sebe, prebacio na poslanike i ostale partije u RS. Tako je stvoren širok front vlasti i opozicije u odbrani 9. januara, što nije bio slučaj prilikom ranijeg raspisivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, 2011. godine, koji nikad nije održan, jer ga je Dodik stopirao. 

Igra nadmudrivanja 
Takođe, vlast u Republici Srpskoj tvrdi da je referendum o Danu Republike neophodan kako bi se snažno odgovorilo na stalno otimanje nadležnosti RS. Ubeđeni su da, nakon osporavanja 9. januara, slijedi osporavanje i samog imena Republike Srpske. 

U svakom slučaju, nakon referenduma poslanici Narodne skupštine RS moraju da se pozabave odlukom Ustavnog suda BiH. Srpski članPredsjedništva BiH Mladen Ivanić predlaže da RS samo izmeni Zakon o praznicima i umjesto Dana Republike, upiše dan državnosti. U slučaju da i to bude osporeno, Ivanić smatra da treba redom navoditi dan samostalnosti, dan nezavisnosti... Tako bi nastala igra nadmudrivanja sa Ustavnim sudom BiH i bošnjačkim političarima, a Srpska se ne bi odrekla proslave 9. januara. 

Kakav god ishod bio, pokušaj osporavanja Dana Republike Srpske i odgovor u vidu referenduma u politički život BiH unio je nove nacionalne sukobe, koji običnom svijetu ne donose ništa pozitivno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi