Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U slučaju krađe, telefoni će snimati lopove i 'uzimati' im otiske

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     30.08.2016 u 10:47 h 0

U slučaju krađe, telefoni će snimati lopove i 'uzimati' im otiske

U slučaju krađe, iPhone bi u budućnosti mogao da snima selfije lopova i putem Touch ID da bilježi i u iCloud šalje njihove otiske prstiju


U slučaju gubitka ili krađe pametnog telefona, vlasnici ovih uređaja koji su na vrijeme aktivirali potrebne opcije mogu sa računara da lociraju svoje uređaje ili, ako se na njima nalazi važan sadržaj, daljinski da izbrišu sav sadržaj i blokiraju telefon. Apple je nedavno prijavio novi patent koji bi, ako ga implementiraju u svoje mobilne uređaje, u budućnosti mogao da pomogne u hvatanju lopova koji su ukrali telefone.

Riječ je o jednostavnom i odličnom rješenju, kažu na Apple Insideru, uz napomenu kako se postavlja pitanje legalnosti ovakve metode, što bi Apple, ako se zaista odluče na korišćenje ove opcije, vjerovatno trebalo na vreme da reši. iPhone ili iPad bi, prema ovom patentu, u slučaju 'sumnjive' upotrebe telefona koja ukazuje da njime ne upravlja vlasnik, već neka druga osoba, putem Touch ID-a zabilježili otiske prstiju osobe koja koristi telefon i putem prednje kamere snimili selfie te osobe.

Uploadovanjem tih podataka u Appleov oblak vlasnik telefona imaće fotografiju osobe koja koristi njegov telefon, a policija otiske prstiju te osobe. Sumnjivo ponašanje koje bi aktiviralo ovu opciju može biti pogrešno upisivanje Appleove šifre, a u patentu se spominje i mašinsko učenje iPhonea, odnosno telefon bi vremenom 'naučio' koje su navike vlasnika ovog uređaja pri svakodnevnom korišćenju pa ako bi došlo do nagle promjene u načinu na koji se telefon koristi, to bi takođe aktiviralo sigurnosni protokol, snimanje selfija i uzimanje otiska prstiju – sve bez znanja osobe koja koristi telefon.

Naravno, s obzirom da vlasnik iPhonea već sada ima mogućnost s udaljenog računara da blokira telefon ili izbriše sadržaj na njemu, putem iClouda moći će i da aktivira taj sigurnosni protokol i odmah u iCloudu vidi fotografije osobe koja koristi njegov telefon. S obzirom da je ovaj patent tek prijavljen, njegovu primjenu ne treba očekivati u novim modelima iPhonea, već u nekim budućim modelima Appleovih telefona i tableta.

(Zimo.dnevnik.hr)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi