Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kakva će biti sigurnosna situacija 25. septembra i poslije

Referendum u RS

Izvor: N1     30.08.2016 u 10:05 h 1

Kakva će biti sigurnosna situacija 25. septembra i poslije
FOTO: N1

U Sarajevu se danas održava sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će biti prezentovani odgovori na poslanička pitanja među kojima je i pitanje Denisa Bećirovića upućeno Ministarstvu sigurnosti BiH.


Bećirović je pitao ministra Dragan Mektića "kakve su procjene sigurnosne situacije 25. septembra ove godine, ko će nakon toga i kako očuvati mir i sigurnost u ovoj zemlji, ko će garantovati građanima i kojim mehanizmima?".

U odgovoru poslaniku Bećiroviću, iz Ministarstva sigurnosti su naveli da se u kontekstu održavanja referenduma o Danu Republike Srpske koji je planiran 25. septembra ove godine nameće potreba da se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja.

"Postoje indicije da će se usložniti sigurnosna situacija u BiH. Iz tog razloga Ministarstvo sigurnosti BiH će zajedno sa ostalim sigurnosnim agencijama, a na osnovu procjene i razmjene podataka sa kojima se bude raspolagalo, sačiniti operativni plan djelovanja sa ciljem očuvanja javnog reda i mira, te sprječavanja bilo kakvih nezakonitih oblika ponašanja", stoji u odgovoru.

U odgovoru još navode da će Ministarstvo sigurnosti sa svojim upravnim organizacijama, prije svega sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Graničnom policijom, Službom za poslove sa strancima, preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Također, naveli su da je prošle godine potpisan sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH čiji potpisnici su i direktor policije Republike Srpske, Federalna urapva policije, Policija Brčko Distrikta i direktor SIPA-e.

"Također, treba naglastiti da pitanje održavanja referenduma o Danu Republike Srpske kao i sva druga pitanja treba svesti u okvire ustava i zakona, te prepustiti nadležnim institucijama da ih rješavaju", naveli su u odgovoru iz ministarstva sigurnosti BiH upućenom poslaniku Denisu Bećiroviću.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Tadić: Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja 30.08.2016. 21:53 Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da aktuelna Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu. On navodi da vlada namjerno pravi tenzije kako bi se poslije, pred međunarodnom zajednicom, predstavljali kao oni koji riješavaju probleme.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi