Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kakva će biti odluka: Danas sjednica PIC-a o referendumu RS

Referendum u RS

Izvor: N1     30.08.2016 u 09:25 h 0

Kakva će biti odluka: Danas sjednica PIC-a o referendumu RS

U Sarajevu će se danas održati sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BIH (PIC) koji će raspravljati o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj 25. septembra o Danu RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.


Upravnom odboru vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) jučer su pisma uputili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Vlada Republike Srpske. 

Izetbegović od ambasadora PIC-a traži da štite Ustav Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija.

"Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi. Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije. Ovo je zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska",naveo je Izetbegović.

Iz Vlade Republike Srpske u otvorenom pismu svim akreditovanim ambasadorima u BiH naglašavaju da je referendum o Danu Republike u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS-a.

"Republika Srpska održaće referendum 25. septembra, na kom će zatražiti mišljenje građana o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske. Referendum je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane Republike Srpske. Referendum će biti informativan za Narodnu skupštinu Republike Srpske u njenim razmatranjima načina izvršenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o Danu Republike. Ovom odlukom, Republici Srpskoj dato je ovlašćenje i obaveza da sprovede odluku, kojom se traži da se obezbijedi da Dan Republike Srpske bude u skladu sa Ustavom BiH. Odluka Republici Srpskoj ne zabranjuje da proslavlja dan svog osnivanja", stoji u pismu.

PIC je već ranije donosio odluke kada je u pitanju najava referenduma u Republici Srpskoj. Naime, na sastanku 2. decembra prošle godine predstavnik Rusije nije podržao paragrafe br. 10 i 11. Komunikea Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji su upravo govorili o referendumu u Republici Srpskoj.

PIC je tada (bez Rusije) još jednom naglasio svoju zabrinutost zbog neprekidnih osporavanja odredbi Mirovnog sporazuma, posebno Aneksa 4, odnosno Ustava BiH.

"U tom smislu, Upravni odbor PIC-a je nedvosmisleno naglasio da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj predstavljao suštinsko kršenje Mirovnog sporazuma i osporavanje koherentnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Upravni odbor PIC-a je naglasio da pitanja u vezi sa državnim pravosudnim institucijama predstavljaju ustavne nadležnosti države i nisu dio ustavnih nadležnosti entiteta, a da su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja koja proizlaze iz Mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, te da, prema tome, nisu pitanja iz djelokruga entiteta. Nadalje, planirani referendum odvlači pažnju od provođenja Reformske agende", navedeno je nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na razini političkih direktora.

Upravni odbor PIC-a ponovio je u paragrafu 11. da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da je ključ za njegovu provedbu.

"Ustav BiH eksplicitno navodi da su odluke Suda konačne i obvezujuće. Politički nesporazumi trebaju se rješavati unutar postojećeg ustavnog okvira i, gdje god je to moguće, putem konstruktivnoga dijaloga. Upravni odbor je dalje podsjetio vlasti BiH na njihovu obvezu da provedu sve neprovedene odluke Suda", naveli su nakon sastanka članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na razini političkih direktora.

Gostujući nedavno na Televiziji N1, Inzko je kazao da je "lično spreman donijeti odluku", ali dodao da iznad sebe "ima porodicu od 12 država".

Od svih zemalja članica Upravnog odbora PIC-a, samo nekoliko ambasadora je do sada iznijelo nedvojben stav o referendumu. Rusija je otvoreno protiv zabrane referenduma, smatrajući da građani Republike Srpske imaju pravo na taj vid izjašnjavanja. Sjedinjene Američke Države su oštro protiv referenduma, uz ocjenu da je to podrivanje Dejtona. Istog je stava i Velika Britanija, čiji je ambasador u više navrata pozivao na smirivanje strasti s obje strane. Očekivano, i ambasador Turske, koji predstavlja Organizaciju islamske konferencije, protiv je održavanja referenduma o Danu Republike Srpske. Ostale zamlje nisu se jasno izjasnile. Stoga dodatnoj neizvjesnosti doprinosi veliki broj upitnika, koji vise u zraku.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi