Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Odlazeći komadant KFOR-a Miglietta: Događaji u Mušutištu štete procesu normalizacije situacije na Kosovu

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     29.08.2016 u 19:29 h 0

Odlazeći komadant KFOR-a Miglietta: Događaji u Mušutištu štete procesu normalizacije situacije na Kosovu
FOTO: Agencija Anadolija

PRIŠTINA - Povodom smene komande na čelu KFOR-a, odlazeći komadant general - major Guglielmo Luigi Miglietta održao je danas konferenciju za novinare u glavnom štabu KFOR-a u Prištini na kojoj je ocenio da je na Kosovu situacija mirna, ali krhka, javlja Anadolu Agency (AA).


Miglietta je podsetio da je mandat KFOR-a da obezbedi mirno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. 

“Tokom poslednjih godina KFOR je bio spreman u pozadini, postižući stabilan napredak u nadgledanju kosovskih bezbedonosnih organizacija, koje su dokazano postigle efikasne sposobnosti”,  kazao je Miglietta. 

On je dodao da je KFOR bio u stanju da smanji pretnje i potencijalno problematične situacije i da podrži kosovske institucije. 

“Konkretan pozitivan napredak je poboljšanje odnosa sa zemljama u okruženju i njihovim političkim i vojnim vođama, putem sastanaka i uspostavljanjem dijaloga i sveopšteg osvešćivanja”, istakao je Miglietta. 

General-major Miglietta je u vezi s demarkacijom granice sa Crnom Gorom istakao da to pitanje smatra unutrašnjim pitanjem države Kosovo, ali je napomenuo da je u martu ove godine imao sastanak sa članovima Međunarodne komisije koju je formirala bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga i koji su od njega zatražili karte kako bi ustanovili graničnu liniju. Upitan da prokomentariše bezbedonosnu situaciju u kontekstu najavljenih protesta opozicije za 1. septembar protiv sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, odlazeći komadant KFOR-a je kazao da veruje u Policiju Kosova i EULEX. On nije isključio mogućnost intevencije KFOR-a ako se to bude zahtevalo. 

Komentarišući poslednja dešavanja na Kosovu ocenio je da je jučerašnji protest Albanaca u Mušutištu protiv dolaska raseljenih Srba u tamošnju crkvu, mrlja koja šteti procesu normalizacije situacije na Kosovu.

Komandant KFOR-a je osudio i najnovije bacanje ručne granate u dvorište kuće generalnog direktora RTK-a, kao i ranije napade na zgradu Skupšte Kosova i na objekat RTK. 

Jednogodišnji mandat Miglietta na čelu KFOR-a završava se 1. septembra, a njegov naslednik je general major Giovanni Fungo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi