Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Portugal želi izbjeglice, ali im niko ne dolazi

Svijet

Izvor: Index.hr     29.08.2016 u 19:14 h 0

Portugal želi izbjeglice, ali im niko ne dolazi
FOTO: pixabay.com

MAĐARSKA ne želi izbjeglice. Ne žele ih ni Poljaci, Slovaci, Česi, Britanci. Portugal ih želi, ali ih nema. Ta je zemlja jednostavno predaleko od glavnih izbjegličkih ruta. Portugalci bi rado prihvatili i više izbjeglica, i to ne samo iz humanitarnih razloga.


Mali broj izbjeglica u Portugalu uglavnom su smještene u nove, moderno opremljene stanove. Portugal je izrazio spremnost prihvatiti oko 10 hiljada izbjeglica, što je dvostruko više od kvote dogovorene s EU, javlja Deutsche Welle.  

Zbog najniže stope nataliteta u Uniji, i velikog broja mladih koji posao traže u inozemstvu, socijalna radnica Nataliya Bekh prihvaćanje izbjeglica smatra dobrom idejom.

"Ako Portugal ne bude primao migrante, država će za 10 godina imati samo polovicu radno sposobnog stanovništva. Izbjeglice bi dakle mogle zamijeniti sve te ljude koji odlaze iz zemlje", kaže Bekh.  

U Portugal je dosad stiglo samo 500 izbjeglica. Vlasti su time iznenađene, tim prije što je raspoloženje javnosti prema njihovom prihvatu pozitivno.

"Imamo mjesta. Imamo institucije koje vode brigu o tome. Mislim da je za sve kriva birokracija", rekao je gradonačelnik Penele, portugalskog grada koji je primio prvu grupu izbjeglica raspoređenu prema kvotama EU.

Natalitet u Portugalu najniži je u Europi i iznosi svega 7,9 rođenih na tisuću ljudi. Istovremeno, mortalitet iznosi 10,2 osobe na hiljadu stanovnika države. Među europskim državama Portugal zauzima četvrto mjesto po broju starih ljudi.

Kada se tome doda i činjenica da u posljednje vrijeme državu napuštaju mladi Portugalci, koji bi trebali doprinijeti vec´em natalitetu, jasno je da se Portugal nalazi u teškoj situaciji.

Uz sve to, više od 60 hiljada stranaca od 2009. godine napustilo je Portugal, mnogi zbog problema s dokumentima koji su nužni za ostanak u ovoj zemlji.

 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi