Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Detektovan misteriozni signal sa zvijezde slične Suncu

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     29.08.2016 u 18:42 h 0

Detektovan misteriozni signal sa zvijezde slične Suncu
FOTO: pixabay.com

Jak šum koji bi mogao da dopire sa zvijezde HD 164595 zainteresovao je istraživače sa Instituta SJETI za dalje istraživanje ove zvijezde koja je najsličnija Suncu.


Naime, signal je detektovan u maju prošle godine, ali je tek sada privukao pažnju istraživača sa instituta SJETI i METI u Kaliforniji. 

“Standardni protokoli podrazumevaju potvrdu postojećih signala, sa različitih mjesta. To će pokazati da li signal dolazi sa zvijezde ili je samo posljedica radijskih smetnji. Moramo da budemo spremni, ako se ispostavi da ovaj signal zaista dolazi od neke vanzemaljske zajednice, oni će slati i druge frekvencije koje ćemo detektovati“, kažu iz Instituta. 

Signal se uklapa u profil internacionalnog prenosa sa vanzemaljskih izvora, ali bi takođe mogao da bude i posljedica radio smetnji ili fokusiranja signala sa mnogo dalje udaljenosti od zvijezde. 

U svakom slučaju, prikaz na ekranu radara je izazvao diskusiju kod onih eksperata za pronalaženje vanzemaljske inteligencije, koji su i iznijeli ovaj slučaj u javnost. 

HD 164595 je interesantna iz nekoliko razloga: to je zvijezda nalik Suncu, od Zemlje je udaljena 95 svjetlosnih godina i poznato je da ima jednu planetu, poznatu kao HD 164595b. 

Nakon ponovnog praćenja zvijezde, glavni astronom Instituta SJETI kaže: “Ovo je zaista zbunjujuće. Ako su Rusi otkrili signal prije godinu dana, zašta nikoga nisu obavestili? Možda su čekali potvrdu drugih istraživača, u svakom slučaju, signal može da bude stvaran, ali ne vjerujem da potiče od vanzemaljskih zajednica.“


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi