Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Priča iza čuvene izjave na kraju svakog filma

Film i TV

Izvor: B92     29.08.2016 u 18:34 h 0

Priča iza čuvene izjave na kraju svakog filma
FOTO: YouTube Screenshot

Svima nam je poznata izjava ograničenja odgovornosti koja se pojavljuje na kraju svakog filma. Međutim, mnogi ne znaju koja se priča krije iza prve prave upotrebe riječenice “Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna“?


Film “Raspućin i carica“ iz 1932. godine bio je početak obavezne upotrebe izjave o ograničenju odgovornosti na kraju svakog filma. Prije toga se rijetko koristio. 

U filmu se govori o životu ruskog mistika Gregorija Raspućina, njegovom odnosu sa kraljevskom porodicom i o njegovom ubistvu. 

Prema verovanju, Raspućina su ubili članovi dinastije Romanov, zbog njegovog gotovo hipnotičkog uticaja na caricu Aleksandru. 

Navodno je knez Feliks Jusupov sa ostalima 1916. godine otrovao i upucao Raspućina. 

Naime, u filmu Raspućin siluje ženu kneza Čegodifa, koji po svemu sudeći predstavlja Jusupova. 

Feliks Jusupov, koji je tada živeo u Francuskoj kao prognanik, tužio je studio Metro Goldwyn Mayer (MGM) navodeći da je očigledno da lik Čegodifa predstavlja njega i da samo uplitanje njega u ubistvo Raspućina utiče na njegovu reputaciju. 

Međutim, s obzirom na to da je Jusupov u svojim objavljenim memoarima “Izgubljeni sjaj: Nevjerovatni memoari čoveka koji je ubio Raspućina“ priznao da je učestvovao u ubistvu, nije mogao da se pozove na to na sudu. Umjesto toga, pozvao se na scenu silovanja, navodeći kako je to uvreda i kleveta njegove supruge. 

Ovaj slučaj značio je pad studija MGM. 

“Ovo može da naruši ugled dinastije. Neki likovi o kojima se govori u filmu su i dalje živi“ je ključna riječenica kojom je Jusupov na kraju dobio slučaj. 

MGM je izgubio više para nego što mu je bilo potrebno da napravi film i morao je da uništi sve verzije filma koje su uključivale eksplicitnu scenu sa Raspućinom i Čegodifovom ženom. 

Od tada su sve filmske kompanije počele da navode čuvenu izjavu o ograničenju odgovornosti, bez obzira na to da li je film zaista zasnovan na istinitim događajima. 

Izjava o ograničenju odgovornosti je glasila ovako: “Ovo je rad zasnovan na fikciji. Imena, likovi, mjesta i incidenti predstavljaju ili produkt autorove mašte ili su fiktivni. Svaka slučajnost sa stvarnim događajima, mjestima ili osobama, živim ili mrtvim, je potpuno slučajna.“ 

Ona je 2000. godine proširena i sadrži reference o pirateriji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi