Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Britanija bi mogla da izgubi skupocjenu krunu kraljice Viktorije

Lifestyle

Izvor: Beta     29.08.2016 u 15:54 h 0

Britansko Ministarstvo kulture izdalo je privremenu zabranu izvoza krune kraljice Viktorije zbog opasnosti da je vlasnik proda u inostranstvu.


Kruna od brilijanata i safira, koju je dizajnirao princ Albert za kraljevsko vjenčanje 1840. godine, mogla bi da bude izvezena iz Britanije, ukoliko je domaći kupac ne kupi za pet miliona funti, prenosi BBC. Zabrana je izdata nakon što je vlasnik skupocjene krune zatražio dozvolu za izvoz.

Britanski ministar kulture Met Hakok rekao je da kruna kraljice Viktorije simbolizuje jednu od najpoznatijih ljubavnih priča u Britaniji i da predstavlja ključan dio nacionalne istorije.

"Nadam se da ćemo uspjeti da zadržimo krunu kraljice Viktorije u Velikoj Britaniji i da ćemo je izložiti javnosti", rekao je Hakok.

Kruna širine 11,5 centimetara i ukrašena je sa 11 velikih safira položenih u zlatu i dijamantima u srebru.

Stručnjaci smatraju da je kruna jedan od najvažnijih komada nakita kraljice Viktorije i da ide u paru sa brošem ukršenim safirima i dijamantima koje joj je poklonio princ Albert dan prije kraljevskog vjenčanja.

Komisija za razmatranje izvoza umjetničkih djela i predmeta od kulturnog značaja je preporučila privremenu zabranu izvoza krune navodeći da je kruna " tjesno povezana sa britanskom istorijom i nacionalnim životom".

U preporuci se takođe navodi da je kruna od izuzetnog značaja za proučavanje života kraljice Viktorije. Članovi komisije opisali su komad nakita kao "izuzetan" i dodali da kruna podsjeća na zajednički romantični ukus vremena i da je njena forma postala poznata kroz mnoge reprodukcije. Kako se navodi, "njen odlazak bi bio veliki gubitak, ako se uzme u obzir njena ljepota, asocijacije i istorija".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi