Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zelene beretke najavile vojnu vježbu bojevom municijom

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     29.08.2016 u 12:04 h 10

Zelene beretke najavile vojnu vježbu bojevom municijom
FOTO: Klix

Udruženje ''Zelene beretke'' priprema ''najveću vojnu vježbu poslije ratnog perioda'' pod nazivom ''Sloboda za sve'', tokom koje planira koristiti bojevu municiju, ali i gađati iz novijeg naoružanja koje trenutno posjeduju Oružane snage BiH., pišu Nezavine novine.


Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja, koji je ovu vježbu i najavio na Facebook stranici "Zelenih beretki", rekao je da će danas uputiti poziv, odnosno zahtjev Oružanim snagama BiH da im daju ovu vojnu opremu radi vojne vježbe ili će se obratiti federalnom MUP-u.

"Vojnu vježbu najavili smo još ranije. U pitanju je samo skup veterana, gdje će se prisjetiti trenutaka i dana iz perioda agresije, te upoznavanje s novim naoružanjem. Red je da veterani znaju čim raspolažu Oružane snage BiH", dodao je Švrakić, koji najavljenu vojnu vježbu veterana uz korištenje bojeve municije ne smatra čudnom.

"Javile su se stotine grupa iz BiH i Hrvatske koje bi učestvovale u tome", kazao je Švrakić.

Na pitanje zašto vojna vježba, odgovorio je da su bili vojska, a ne pčelari.

Rekao je da će čekati odgovor na zahtjev za dobijanje vojne opreme, od čega zavisi kada će vježba biti održana.

Napomenuo je da bi bila održana na njihovom strelištu, koje je u okrilju Udruženja, a ako im Oružane snage izađu u susret, mogla bi biti održana na NATO-ovom poligonu u Glamoču.

U obavještenju na Facebook stranici ovog udruženja navedeno je da "Zelene beretke" pripremaju najveću vojnu vježbu poslije ratnog perioda pod nazivom "Sloboda za sve".

Stoji, pak, i da je upućen zahtjev za dobijanje vojne opreme koja će se koristiti u vježbi, a na vježbu su pozvani "svi veterani Oružanih snaga RBiH iz perioda 1991 - 1995. godina".

"Vježba uključuje korištenje bojeve municije, kao i gađanje iz novijeg naoružanja koje trenutno posjeduju Oružane snage BiH. Mjesto i vrijeme održavanja će biti naknadno objavljeni", navedeno je.

Vojni analitičar Hamza Višća kazao je juče da ne vjeruje da će ova vojna vježba biti i održana, kao ni da će Oružane snage BiH ili bilo koja policijska struktura pristati dati municiju.

Smatra da ovo zapravo treba posmatrati na nivou verbalne diskusije koja je u vezi s lokalnim izborima i najavljenim referendumom u RS.

"Oružane snage BiH, Ministarstvo odbrane BiH i policijske snage dovoljno su osposobljeni da mogu pružiti mir i sigurnost u BiH", rekao je Višća.

Istakao je da nijedno od udruženja nije registrovano da se u njima radi neka obuka i to se i ne dešava.

Napomenuo je da Oružane snage BiH imaju dane otvorenih vrata, gdje svi građani mogu vidjeti naoružanje koje koriste.

Ognjen Tadić (SDS), član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH, istakao je da ga iznenađuje obavještenje "Zelenih beretki", te da se nakon što upute takav zahtjev otvaraju brojna pitanja koja se ne mogu gurnuti pod tepih.

I on smatra da se "Zelene beretke" tim zahtjevom uključuju u predizbornu kampanju za lokalne izbore zakazane za 2. oktobar.

"Nisam čuo da zakon dopušta takvu mogućnost. Ako postoje elementi za krivično gonjenje organizatora tog događaja, treba to istražiti. Postoje zakonom utvrđeni uslovi kada se može koristiti bojeva municija, a to je u vezi s aktivnostima lovaca i sportskim aktivnostima, i Zakon o oružju i naoružanju, koji predviđa tu mogućnost lične bezbjednosti u slučaju da je ugrožen život nosioca dozvole", rekao je Tadić i napomenuo da mu nije poznato da postoje uslovi da bilo ko organizuje vojnu vježbu.

"U akcijama međunarodnih snaga, domaćih policijskih i vojnih snaga trebalo je od građana biti oduzeto naoružanje. To vodi ka pitanju da li neko posjeduje arsenal naoružanja koji ne bi smio imati", dodao je Tadić.

Šemsudin Mehmedović (SDA), takođe član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, kazao je da nisu dosad imali takav slučaj, te da ovo može komentarisati kada eventualno bude to imao na stolu.

Izjave Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, kao ni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i zamjenika ministrice odbrane Borisa Jerinića juče nismo uspjeli dobiti.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Svi ste vi skupina budala i zelene beretke i vi sto komentarisete

 2. Koliko vas zajebavaju ovi iz RS, vi bi trebali da se otcijepite od njih, kao i 92. što ste se otcijepili od SRJ.

 3. Kakvi vi i vasa vojska.vi ste sprdnja......Zivjela Republika Srpska

 4. Ovo treba da se pozdravi i nevidim nikakav razlog da se to neodobri.... Covjek je upravu nisu bili pcelari... Bili su vojska i to samo taka.... Grmec nisu njemci pregazili sa svom tadasnjom tehnikom a Armija BiH pregazila ga gola i bosa..... Svaka vam cast.... Ako treba pokrenucemo akciju u Dijaspori da se prikupe sva potrebna sredstva.... Nije vazno sta kosta

 5. Tako i treba kada oni zastrasivaju istom mijerom uzvratiti ne dozvoliti da se ponovi 92"

 6. Rs* uskoro vam sljedi traktorijada, i u pravu si, adio Bosna

 7. Ccc -to ti je Ravnogorski pokret Krajine i kada se oni naljute bjezanija vam je cak i preko Crnog mora ::))

 8. Znaci imate UDRUZENJE zelene beretke? Sta je to? Paravojna formacija? Privatna vojska? Teroristi?! Znaci nije policija ni oruzane snage.

 9. Svaka vam cast.Razguliti onaj cetnicki MUP Srbije zajedno sa njegovim pristalicama.Ni Dodik vam nece pomoci a kamoli Mladic zlocinac.

 10. Mrš osmanlije.
  Gotovo je! Samo mozemo biti komsije. Adio BiH!

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi