Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Novi Sad - tango grad: Petrovaradinsku tvrđavu preplavili ljubitelji argentinskog plesa

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     29.08.2016 u 10:46 h 0

Novi Sad - tango grad: Petrovaradinsku tvrđavu preplavili ljubitelji argentinskog plesa
FOTO: Agencija Anadolija

Novi Sad je u protekla tri dana ugostio međunarodni festival “Novi Sad – tango grad”, koji je od petka do nedelje u glavni grad Vojvodine sabrao ljubitelje argentinskog plesa iz različitih zemalja i sa nekoliko različitih kontinenata. Manifestacija je završena sinoć spektakularnim plesom na terasi Petrovaradinske tvrđave. Na fotografiji: Ana Nauparac Despotović


Ana Nauparac Despotović godinama igra latinoameričke plesove. Sa prijateljima je 2007. u Novom Sadu osnovala udruženje “Todo tango” što u prevodu znači “Tango je sve”. Od tada je kroz ovu tango školu prošlo 500 ljudi, a organizovali su i tri međunarodna tango festivala u Novom Sadu. 

“Ove godine smo imali najviše učesnika. Ljubitelji tanga su došli iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rusije, Holandije, Norveške, Argentine, Rumunije, Italije i sa Novog Zelanda. Festival smo otvorili naučnim skupom na temu 'Tango kroz likovnu umetnost' i 'Tango u psihoterapiji'. Beltango kvintet je održao predivan koncert u Sinagogi, a tokom vikenda smo imali radionice sa instruktorima iz Argentine koji su prikazali nove tehnike plesa”, objašnjava Despotovićeva. 

Novi Sad zahvaljuljući ovom festivalu već odavno je na svetskoj mapi tango gradova u kojima je razvijena ova vrsta turizma. 

“Vojvođanima leži ovaj ples. Veoma je muževan i zato ga bez problema prihvataju. Igra je emotivna, mistična, ali i strastvena. Igra se u zagrljaju”, objašnjava Ana. 

Tokom tri dana trajanja festivala tango se plesao na različitim lokacijama, a sada već po tradiciji završni tango bal održan je u ambijentu Petrovaradinske tvrđave. 

Tridesetsedmogodišnji Saša Jovanović iz Banjaluke je profesor na Fakultetu za sport. Počeo je da pleše pre pet godina. U međuvremenu je u rodnom gradu osnovao školu “Tango Banjaluka Habanera”. 

“Bio sam na specijalizaciji u glavnom gradu Slovenije i tamo sam se zaljubio u ovaj ples. Kada sam se vratio kući osnovao sam školu i od tada održavam kontakte sa sličnim školama i udruženjima u regionu. Važno je da podignemo kulturološki segment kod svih naroda na ovim prostorima, koji nažalost, nije razvijen. Treba svi da osetimo energiju i ljubav tanga. Govor tela je univerzalan, nije važno ni ko si, ni šta si, ni odakle si. Preko ovog plesa stekao sam nove prijatelje u Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i Skoplju. Tango povezuje bivšu Jugoslaviju. Samo pogledajte večeras ovu dvoranu, skoro cela bivša država u malom“, kaže Jovanović. 

Sandra je pravnica iz Skoplja i pre dve godine je počela da igra tango. Završne večeri festivala skoro da nije ni silazila sa plesnog parketa koji se nalazio na terasi Petrovaradinske tvrđave. 

“Moji poznanici su instruktori plesa i zvali su me na časove. Dopalo mi se i pošto nemam porodicu posvetila sam se tome. Tango je takav da se pleše prema osećaju. Muškarac vodi igru, a partnerka ga prati. Primetila sam da stariji plesači često putuju i to me privlači. Sada sam po drugi put u Novom Sadu i veoma mi se dopada grad. Ima taj centralnoevropski šarm. Sklopila sam mnoga nova prijateljstva i jedva čekam da ponovo sretnem te ljude“, kaže Sandra. 

Ovaj međunarodni festival sastavni je deo programa "Novi Sad 2021", kojim se glavni grad Vojvodine kandiduje za titulu evropske prestonice kulture 2021. godine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi