Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

RS svaki mjesec gubi oko 120 miliona KM u robnoj razmjeni s inostranstvom

Biznis

Izvor: FENA     28.08.2016 u 15:47 h 1

RS svaki mjesec gubi oko 120 miliona KM u robnoj razmjeni s inostranstvom
FOTO: fotodesk.net

Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) za proteklih sedam mjeseci iznosi 861,9 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.


U periodu januar – jul 2016. godine obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio je četiri milijarde i 43,9 miliona KM, od čega se na izvoz odnosila milijarda i 591 milion, a na uvoz čak dvije milijarde i 452, 9 miliona KM, javlja “Fena”.

Izvoz je povećan za 7,5 posto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz smanjen za 3,3 posto, a pokrivenost uvoza izvozom bila 64,9 posto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene RS-a sa inostranstvom, tokom sedam mjeseci ove godine najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 297 miliona KM, odnosno 18,7 posto.

Srbija je druga zemlja u koju je RS najviše plasirana roba i proizvoda i to u vrijednosti od 187 miliona KM ili 11,8 posto od ukupnog ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 436 miliona KM, odnosno 17,8 posto i iz Italije, u vrijednosti od 321 miliona KM ili 13,1 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u periodu januar – jul 2016. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruju obrađeno drvo od 97 miliona KM, što iznosi 6,1 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), s ukupnom vrijednošću od 290 miliona KM ili 11,8 posto od ukupnog uvoza.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Zato je referendum bitan jebo te pare ima se sta nakosit i jest.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi