Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Albanci spriječili Srbe da posjete razrušenu crkvu u Mušutištu

Regija

Izvor: Tanjug     28.08.2016 u 12:59 h 0

Albanci spriječili Srbe da posjete razrušenu crkvu u Mušutištu

SUVA REKA - Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.


Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gdje će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbjednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gdje su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se danas sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

Više desetina demonstranata je, uhapšeno, a među njima je bilo i povrijeđenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspio je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je, nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom vozilu.

Za vrijeme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mjesta u autobusima zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Daliborom Jevtićem.

Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.

Najmanje jedan demonstrant je povrijeđen danas oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije.

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatražili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sjedeli na putu.

Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK).

Na licu mjesta mogu se vidjeti i ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spriječe dolazak Srba u Mušutište.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Ðorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi