Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dječak iz Alepa: Kad završi rat počistiću ulice, a onda...

Svijet

Izvor: B92     28.08.2016 u 12:33 h 1

Dječak iz Alepa: Kad završi rat počistiću ulice, a onda...

U Alepu, gdje mjesecima traju borbe između sirijske vojske i pobunjenika, nema nijednog bezbjednog kutka.


Novinarka “Raša tudeja“ Lizi Felan boravila je u Alepu nekoliko dana i uspjela da razgovara sa stanovnicima ovog sirijskog grada koji se još nadaju završetku rata. 

Južni dio grada postao je pravi front prije nekoliko nedjelja. Stotine zgrada nalazi se se jedne strane i njih kontrolišu vladine snage, a već preko puta u zgradama se kriju opozicione snage. Te opozicione snage sačinjene su ponakviše od boraca grupe Džajiš al-Fateh, ranije poznata kao Džabat al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. 

Koriste bombaše samoubice i imaju mnogo oružja. Zaustavićemo ih u ovoj borbi“, rekao je jedan sirijski vojnik za RT. 

Tri vojne akademije koje su pobunjenici nedavno zauzeli se takođe nalaze u Alepu.

Zdravstveni radnici koji se još nalaze tu opisali su nedavna događanja kao najkrvaviju borbu od kada je u Alepu i izbio sukob. Međutim, neki građani su i dalje tu. 

Zidovi doma jedne porodice puni su rupa od pucnjava, a Felen govori da je to “smrtonosno mjesto koje treba zvati domom“. 

Porodica koja se tu nalazi nije željela pred kamere, ali je rekla ekipi RT da uprkos eksplozijama i pucnjavi koji se mogu čuti napolju, nije ništa gore nego prije šest godina. 

Prije nego što su u ovom dijelu grada prije nedjelju dana počele borbe, ta teritorija bila je najbezbjednija u Alepu. Mnoge zgrade su korišćene kako bi bile smještene izbjeglice iseljene iz ostalih dijelova grada. Neki od njih su i dalje tu, nemajući gdje da odu. 

“Mi smo bili izbjeglice iz Karm al-Majsera, teritorije u blizini aerodroma u Alepu. Pobjegli smo odande prije tri i po godine“, kaže jedan od stanovnika.

Dječak Ahmed rekao je za RT da su neki njegovi prijatelji napustili taj dio i otišli na bezbjednija mjesta kao što su Furgan i Salah Edin, ali kako navodi Lizi Felan, teško da se ova mjesta mogu nazvati bezbjednim. 

Djeca rijetko kad izlaze napolje sada dok traju borbe. Petogodišnji Safer navodi da sve što radi je što sređuje kuću, i što se u njoj igra sa prijateljima. 

“Prvo ću počistiti ulice, onda ću pozvati prijatelje da se vrate i da im kažem da se možemo igrati zajedno, igrati fudbal na ulici, biće nevjerovatno“, rekao je Ahmed koji se nada završetku rata. 

I dok situacija u Siriji ostaje nepromenjena, svjetski lideri pokušavaju da pronađu rješenje za sirijsku krizu. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri nakon 12 sati razgovora iza zatvorenih vrata nisu postigli konkretna rešenja.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Za ratove koji su se vodili i koji se trenutno vode su isključivo krivi arapi . Šuruju sa zlim ,, močnicima " zapada pa sada neznaju šta ih je snašlo.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi