Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kina i Rusija stvaraju ''novi svetski poredak''

Svijet

Izvor: Vesti-online     15.08.2016 u 16:23 h 0

Kina i Rusija stvaraju ''novi svetski poredak''
FOTO: EPA

U vrijeme kada SAD i Evropa pojačavaju ratnu politiku prema Kini, Peking oformljuje savez sa Rusijom da bi se suprotstavio NATO-u.


Govoreći prošlog mjeseca na 95. godišnjici osnivanja Kineske komunističke partije, Si Đinping je održao ono što zapadni analitičari zovu "podstrekački govor" u kojem je pozvao na vojni savez sa Rusijom, koji bi NATO učinio "nemoćnim" i "okončao imperijalističke pretenzije Zapada". 

Oštre izjave dolaze u vrijeme kada su i Peking i Moskva osjetljivi zbog povećane ratne američke spoljne politike koja je kao posljedicu imala niz velikih vojnih vježbi na pragu Rusije i Kine i razmeštanje raketnih štitova u strateškim oblastima, a da bi ograničile mogućnosti obje države da se odbrane ukoliko dođe do sukoba. 

- Sve je na ivici radikalne promjene - izjavio je sve nezadovoljniji kineski predsjednik. 

- Vidimo kako Evropska unija postepeno propada, kao i američka ekonomija - došao je kraj novom svjetskom poretku - dodao je. 

Čini se da se retorika takođe fokusira na potiskivanje domaćih razmirica u Kini, gdje zvaničnici već pozivaju građane da budu oprezni zbog antivladinih agitatora koji bi mogli biti zapadni agenti, usred procvata američkog miješanja u spor oko Južnog kineskog mora, dok administracija Obame poziva da Peking bude izbačen sa svojih istorijskih teritorija. 

Gubitak teritorije u Južnom kineskom moru predstavljalo bi veliki udarac za ekonomske aspiracije Pekinga, u svjetlu činjenice da više od 40 odsto svjetske pomorske trgovine prolazi kroz ovu oblast, koja je takođe mjesto jednog od najvećih morskih nalazišta nafte i prirodnog gasa. 

Pozivajući na podršku svojih sunarodnika, kineski predsjednik je izjavio da "nikada više neće biti kao ranije, za deset godina imaćemo novi svjetski poredak, u kojem će ključno biti ujedinjenje Kine i Rusije". Ruski predsjednik Vladimir Putin odavno je pozdravio razvoj širih vojnih i ekonomskih odnosa sa Kinom, govoreći o postojećoj saradnji kao o "sveobuhvatnom i strateškom partnerstvu".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi