Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     15.08.2016 u 10:53 h 0

I Google Chrome napušta Flash do kraja godine

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem programa Adobe Flash u korist HTML5 da bi u decembru HTML5 postao zadani način prikaza sadržaja na internetu.


Proces odbacivanja Fleša trebalo bi da započne u septembru predstavljanjem 53. verzije Google Chrome koja je u fazi beta testiranja.

„Danas se više od 90 posto Fleša na internetu učitava iza scene kako bi bio podrška stvarima kao što su analitika za web-stranice', objasnio je Entoni Laforž, urednik guglovog bloga Flash in Chrome.

„Ta vas vrsta Fleša usporava i Chrome 53 počeće da je blokira u septembru. HTML5 je puno lakši i brži, a sve više izdavača prelazi na njega kako bi ubrzali učitavanje stranica i produžili život baterije. Na mnogim će se stranicama osjetiti poboljšanje u korisničkom iskustvu“.

U trenutku kada 53. verzija Hroma izađe na tržište u decembru ove godine, HTML5 bit će jedina opcija za njegove korisnike. Izuzetno će se Fleš paliti samo na stranicama koje isključivo njega koriste. Kada korisnik naleti na stranicu koja koristi Fleš, od njega će se zatražiti dopuštenje za njegovo pokretanje.

Chrome se u napuštanju Fleša pridružio pretraživačima Safari i Edge koji su to već učinili.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi