Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

IDDEEA obezbjedila stikere za registraciju vozila za naredne tri godine

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     15.08.2016 u 10:16 h 0

IDDEEA obezbjedila stikere za registraciju vozila za naredne tri godine

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kupila je stikere za registraciju vozila za naredne tri godine.


Ugovor vrijedan više od pola miliona maraka prije nekoliko dana dodijeljen je jednoj banjalučkoj firmi, čime je problem u vezi s naljepnicama, koje su dokaz o plaćenoj registraciji, riješen na duži period.

Problem u vezi sa stikerima pojavio se početkom ove godine, kad je došlo do nestašice jer je postupak nabavke propao nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine uvažila žalbu jednog od ponuđača u postupku.

Toliko je eskalirao da je na nekoliko lokacija više dana registracija vozila bila obustavljena, a nastavljena je nakon što su se počele izdavati posebne potvrde.

Međutim, ono što je zanimljivo je to da su nadležni najavljivali kako se ozbiljno razmatra mogućnost potpunog ukidanja stikera i prelaska na neke druge opcije, pa su vozači ostali poprilično zbunjeni.

U skladu s tim u martu ove godine formirana je Radna grupa za procjenu mogućnosti ukidanja stikera, koja je od Savjeta ministara BiH dobila rok od dva mjeseca da ispita sve mogućnosti.

Taj rok istekao je još u maju, a da li je grupa zasjedala i šta je zaključila - još nije objelodanjeno.

U IDDEEA nisu bili raspoloženi za razgovor o radu ove grupe, iako četiri od sedam članova čine upravo njeni zaposleni, pa su nas uputili na adresu Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Iz ove institucije, koja u radnoj grupi ima svoja tri člana, a kojom predsjedava Zoran Andrić, zamjenik ministra, takođe nismo mogli dobiti informaciju o tome da li je i šta odlučeno po pitanju budućnosti ovih naljepnica.

Kako nam je poručeno, sve informacije u vezi s poslovima koji se rade u Ministarstvu ne mogu se dobiti bez dozvole Ismira Juska, ministra, koji je na godišnjem odmoru.

Više puta smo pokušavali da stupimo u kontakt i sa pomoćnikom ministra i predsjedavajućim ove radne grupe, ali je, kako saznajemo, i on na godišnjem odmoru.

Inače, sama ideja u vezi sa naljepnicama je da policajac u svakom momentu i bez prisustva vozača može da provjeri da li je automobil registrovan. Prilikom registracije automobila vozači stikere plaćaju pet maraka.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi