Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Njemačka upozorava na pokušaje radikalnih islamista da vrbuju izbjeglice

Svijet

Izvor: Index.hr     14.08.2016 u 18:55 h 0

Njemačka upozorava na pokušaje radikalnih islamista da vrbuju izbjeglice

Njemačka obavještajna agencija tvrdi da je zabilježeno stotine pokušaja radikalnih islamista da vrbuju izbjeglice iz izbjegličkih centara.


"Znamo za više od 340 slučajeva. Međutim to su samo slučajevi za koje znamo. Vjerovatno ih ima mnogo više", rekao je njemačkim medijima direktor Federalne kancelarije za zaštitu ustava Hans-Georg Masen.

Kako je prenio hrvatski portal index.hr, Masen je naveo da je "osoblje u njemačkim izbjegličkim centrima svjesno situacije".

"Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promovišu svoja gledišta. Znamo da među tražiteljima azila ima mnogo mladih ljudi sunitske orijentacije. Oni često dolaze iz konzervativnih islamističkih krugova i žele da svakog petka idu u džamiju gdje se govori arapski", rekao je on.

Masen je rekao da su i prije nedavnog stanja pogoršanja nasilja u nekoliko proteklih mjeseci u Njemačkoj izvedeni islamistički napadi u kojima su mete bili i policajac u Hanoveru, kao i hram sika u Esenu.

"Lekcija koju treba da naučimo iz svega jeste da ne smijemo da se koncentrišemo samo na Islamsku državu, koja može da šalje terorističke snage u Evropu, kao na primjer u Pariz ili Brisel. Umjesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizovali ili primaju naređenja", kazao je Masen.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi