Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Čini čuda za čir na želucu i liječi još deset bolesti

Lifestyle

Izvor: B92     14.08.2016 u 18:25 h 0

Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Čini čuda za čir na želucu i liječi još deset bolesti
FOTO: pixabay.com

Lek iz prirode...


Koliko ljuto možete da jedete? Osim što poboljšavaju ukus, ljute papričice liječe i bolesti koje lijekovi teško dovode u red. 

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva. 

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tjera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. 

Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. 

Zašto su ljute papričice zdrave? 

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. 

Djeluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. 

Sprječavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. 

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. 

Poboljšavaju probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje. 

“Hrane” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. 

Sprječavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djelujekao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedjelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno. 

Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. 

Sprječavaju čir na želudcu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprječavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova. 

Pomažu kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. 

Kakve vrste paprike koristiti 

Ljutina paprike zavisi o njezinoj vrsti. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice. 

Ljutina paprike se mjeri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste Scovillove jedinice: 

slatka paprika = 0 jedinica 

pepperoncini = 100 - 500 jedinica 

pasilla = 1 000 - 1 500 jedinica 

rocotillo = 1 500 - 2 500 jedinica 

jalapeno = 2 500 - 5 000 jedinica 

wax = 5 000 - 10 000 jedinica 

vserrano = 10 000-23 000 jedinica 

kajenska paprika, tabasko, guntur čili = 30 000 − 50 000 jedinica 

crvena savina habanera = 360 000 − 500 000 jedinica 

naga viper, infinity čili = 855 000 − 1 500 000 jedinica 

Tabasco sos koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica. Generalno, čim je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži. 

Jednostavan način da ljutu papriku dodate u vaš meni 

Vrlo jednostavan način da dodate ljuti ukus u vaš svakodnevni meni jest da uz jelo koristite svježe ili ukiseljene ljute feferone ili gotove sosove od čilija. Možete koristiti i čili u prahu, posipajući njime jela. 

Koju količinu ljute paprike unositi? 

Unos ljute paprike zavisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži - što se vidi po njenoj ljutini. Iako je ljuta paprika jako lekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina. Ajuverda govori o tome da prekomerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje. 

Obično, dovoljno je da unesete 1-2 kašičice ljute paprike dnevno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi