Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pronađene galaksije koje otkrivaju evoluciju svemira

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     14.08.2016 u 12:56 h 0

Pronađene galaksije koje otkrivaju evoluciju svemira
FOTO: Nezavisne novine

NASA je otkrila par patuljastih galaksija koje su, nakon formiranja u relativnoj izolaciji, u relativno pustim oblastima svemira, tek nedavno ušle u sredinu bogatu gasom i pogodnu za stvaranje zvijezda.


Te patuljaste galaksije koje sadrže nekoliko miliona zvijezda, predstavljaju preteču potpuno formiranih galaksija, kao što je naš Mliječni put.

Galaksije, koje su nazvane Ribe A i Ribe B, udaljene su od Zemlje 19 i 30 miliona svjetlosnih godina. Formirane su prije nekoliko milijardi godina i, u teoriji, trebalo bi da su se do sada mnogo više razvile, ali nisu.

To je zbog toga što se te galaksije nalaze u delu svemira širokom 150 miliona svjetlosnih godina pod nazivom „Lokalna praznina“. „Te galaksije su možda provele veći deo svog života u praznini. Ukoliko je to tačno, prazna sredina bi usporila njihovu evoluciju“, izjavio je Erik Tolrad sa Instituta za istraživanje svemira.

„Čini se da te galaksije imaju primitivniji sastav, a ne obogaćeni sastav savremenih galaksija, zbog manje energične istorije formiranja zvijezda.“

Fotografije koje je napravio teleskop Habl pokazuju da te galaksije počinju da se privlače u naseljenije dijelove svemira.

Posmatranja pokazuju da svaka galaksija sadrži oko 20 do 30 plavih zvijezda, što ukazuje da su relativno mlade, mlađe od sto miliona godina. Za sada te galaksije pružaju naučnicima vredne informacije o načinu na koji se formiraju zvjezdana tijela. „Hablove fotografije bi mogle da pokažu kako su današnje patuljaste galaksije izgledale u svojim prvim fazama razvoja“, rekao je Tolrad.

„Proučavanje tih i sličnih galaksija omogućava nam dalji uvid u formiranje i razvoj patuljastih galaksija.“ 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi