Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zvizdiću za reprezentaciju čak 6.000 KM!

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     13.08.2016 u 18:47 h 1

Zvizdiću za reprezentaciju čak 6.000 KM!
FOTO: Adis Alic za fotodesk.net

Internim odlukama Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Vijeća ministara u 2015. imao je čak 6.000 KM mjesečno za reprezentaciju, šef Kabineta 500 KM, generalni sekretar 600, a svi pomoćnici sekretara po 100 KM, utvrdio je Ured za reviziju institucija BiH.


U izvještaju o poslovanju Generalnog sekretarijata VM BiH u 2015. godini, oni konstatiraju da je ovaj organ, također, usvojio interne odluke na osnovu kojih je definirano pravo korištenja mobilnih telefona. Tako je, upozorava revizija, čak 19 ljudi moglo telefonirati o trošku države (odnosno poreskih obveznika).

U Uredu predsjedavajućeg to je pravo utvrđeno za 11 uposlenika, u rasponu od 20 KM za vozača/kurira, do 500 KM za predsjedavajućeg Vijeća ministara, dok u Generalnom sekretarijatu na to ima pravo osam osoba, u rasponu od 20 KM za vozača/kurira, do 200 KM za generalnog sekretara.

"Preporučujemo Generalnom tajništvu nadogradnju sustava unutarnje kontrole nad utroškom sredstava reprezentacije, a sve u cilju transparentnosti i osiguranja dokaza o namjenskom korištenju sredstava", ističu revizori. Iako je generalni sekretar, na šta je također upozoreno, i drugim uposlenicima odobravao troškove mobilnih telefona, iako je cijeloj instituciji Sekretarijata skrenuta pažnja i na znatne slabosti u sistemu javnih nabavki, to Uredu za reviziju nije bilo dovoljno ni za čak mišljenje s rezervom.

Revizija je utvrdila i niz nerealiziranih preporuka u 2015. godini, između ostalog, slabosti u funkcioniranju sistema unutrašnjih kontrola, izostanak unapređenja funkcioniranja e-vlade, ali i ostajanje pri principima obračuna i visine naknada članovima Žalbenog vijeća. Ipak, dobili su od revizora pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

"Preporučujemo Generalnom tajništvu da, sukladno važećem zakonodavnom okviru, uspostavi i razvije sustav financijskog upravljanja u cilju sveobuhvatne i efikasne unutarnje financijske kontrole", naveli su revizori. Inače, Sekretarijat je u 2015. raspolagao s oko četiri miliona KM budžeta, od čega je na plate i naknade potrošeno oko 1,83 miliona KM.

Revizori su utvrdili da su vršene i nekontrolirane isplate naknada za prekovremeno, a pojedinci su tako radili svaki mjesec i do 80 sati mjesečno!? Naknade troškova uposlenih iznosile su oko 200.000 KM, dok je za putne troškove izdvojeno oko 178.000 KM, većina toga na službena putovanja.

Posebnu pažnju revizija skreće na sistem javnih nabavki, konstatirajući da u pojedinim slučajevima elementi tenderske dokumentacije, "kao temeljnog i najvažnijeg dokumenta u postupku izbora najpovoljnijeg dobavljača", nisu adekvatni i u svim segmentima usklađeni s predmetom nabavke.

Također, uvidom u ugovore koji se zaključuju između strana prilikom provedenog postupka, revizija je zaključila da su oni "dosta šturi i neprecizni", što dovoljno govori za sebe. U petak smo pokušali da stupimo u kontakt i sa sekretarom Zvonimirom Kutlešom, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. "...predsjedavajući Vijeća ministara u 2015. imao je čak 6.000 KM mjesečno za reprezentaciju,..."!!! Pa gospodo, ovaj poguzija, za godinu dana, protjera kroz g...cu, ili odnese poklona svoj ženi, kurvama i drugima penzije (ili život) čak 216 penzionera!!!. Ovog i ovakve ne mogu podmiriti ni sve donacije. Komentari nisu potrebni!!!

    Više detalja na: http://www.cafe.ba/vijesti/227164_Zvizdicu-za-reprezentaciju-cak-6-000-KM.html

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi