Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovako će izgledati Zemlja za 100 godina

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     13.08.2016 u 10:44 h 3

Ovako će izgledati Zemlja za 100 godina
FOTO: Nezavisne novine

Vjerovatno ste već potpuno svjesni da je posljednjih godina sve toplije i toplije. Ova, 2016. godina biće rekordna po tom pitanju – temperatura se povećala za 1,3 stepena u prosjeku.


o nas vodi opasno blizu one strašne brojke od povećanja od 1,5 stepen, kada ćemo i formalno krenuti na put bez povratka. Gavin Šmidt, klimatolog koji je čelnik NASA-inog Godard Instituta za istraživanje svemira, rekao je za Biznis Insider da smo, bez obzira što još nismo došli do te brojke, nezaustavljivo krenuli ka velikim klimatskim promjenama.

On navodi da - sve i da sutra svedemo potrošnju ugljenikovih emisija na nulu, proces više ne možemo zaustaviti. Sve što možemo jeste usporiti klimatske promjene kako bi se čovečanstvo moglo prilagoditi što je lakše moguće. Šmidt je siguran da ćemo najkasnije u narednih 14 godina povećati prosječnu temperaturu za tih strašnih 1,5 stepen Celzijusa.

Na primjer, temperatura u arktičkom krugu jednog je dana prošle zime abnormalno porasla. Šimdt kaže da će se ovo dešavati sve češće, što znači da će godine poput ove – kada je zabilježen najniži nivo morskog leda – biti normalne. Leta na Grenlandu, procjenjuje se, biće bez leda do 2050. Podsjeća se i na ekstremno otapanje leda koje se na Grenladu desilo 2012. - naučnici očekuju da će se ovo, do kraja vijeka, dešavati svakih šest godina.

Čak i u najboljem scenariju po nas, okeani će porasti od pola do jednog metra do kraja vijeka, a to znači da će bez doma ostati barem četiri miliona ljudi. I ne samo to, u tropima će postajati otrovnije: okeani upijaju trećinu ugljen diokisda iz atmosfere, zbog čega se zagrivaju i postaju “kiseliji”.

Očekuje se da će svi koralni grebeni biti uništeni – u najboljem slučaju, polovina. Očekuje se da će se u tropima povećavati broj vrelih dana za pola do 2050. godine. Sjevernije – od 10 do 20 odsto više vrelih dana. Suše će biti sve češće – moglo bi zahvatiti 40 odsto zemlje, duplo više nego danas. A tu je i vrijeme – očekuju se dramatičnije prirodne katastrofe.

Ekstremne oluje, šumski požari i talasi vreline biće “normalni” nakon 2070.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Kakvi smo i dinosaurusi bi se stidjeli
    Najbolje da nestanemo

  2. Kakvi smo i dinosaurusi bi se stidjeli
    Najbolje da nestanemo

  3. Kakvi smo i dinosaurusi bi se stidjeli
    Najbolje da nestanemo

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi