Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Parlament BiH javne informacije taji od građana

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     12.08.2016 u 21:53 h 1

Parlament BiH javne informacije taji od građana

Iako bi po pravilu, demokratskim standardima i zakonima koji važe u BiH sjednice komisija parlamenta BiH trebalo da budu javne, a materijali o kojima se raspravlja dostupni javnosti, u praksi to nije slučaj.


Tako su materijali sa sjednice Zajedničke komisije za administrativne poslove BiH po pravilu nedostupni javnosti i pored komisija koje se bave bezbjednosnim pitanjima (što je razumljivo), javnost nema uvida u ono što se dešava na tim sjednicima i u odluke koje se tamo donose.

"Nezavisne" su i prije više od tri mjeseca pisale o tome da se iza leđa javnosti na sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove parlamenta BiH donose razne odluke koje se tiču uglavnom isplata naknada po raznim osnovama, zatim o korištenju hotelskog smještaja, službenih automobila i tako dalje, međutim do danas se ništa nije promijenilo.

Na sjednicama tih komisija uglavnom se donose odluke na koje je javnost ogorčena, a koje pokazuju svu bahatost političara, uglavnom poslanika parlamenta BiH.

U Sektoru za odnose s javnošću čak se nisu udostojili ni da odgovore na pitanja "Nezavisnih" poslata još 22. aprila ove godine, a koja se odnose na netransparentan rad Zajedničke komisije za administrativne poslove.

U ovom sektoru su nam rekli da službenik koji radi na tome nije tu i da pokušamo neki drugi put, a istovremeno, kako je to praksa u BiH, odgovornost su pokušali prebaciti na drugoga, upućujući nas na sekretara Zajedničke komisije za administrativne poslove.

U ovoj komisiji su nam rekli da je komunikacija sa javnošću, posebno sa novinarima, u isključivoj nadležnosti Sektora za odnose s javnošću i da oni nemaju ništa s tim.

"Za sve što vas interesuje obratite se Sektoru za odnose s javnošću. Ne mogu ja davati bilo kakve izjave jer nisam ovlašćena za tako nešto. Imamo pravila i procedure, u tim slučajevima komunikacije koje su jasno propisane", rekla je Davorka Čaplinski, sekretar Zajedničke komisije za administrativne poslove parlamenta BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. propala teroristicka tvorevina bih, bacaju kosku narodu lazne ugrozenosti a vamo trpaju u svoje dzepove gospoda koja smrdi na izmet, teroristicka organizacija izmet begovica.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi