Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Haški tribunal: Karadžićevoj odbrani još 215.000 evra

Bosna i Hercegovina

Izvor: Tanjug     12.08.2016 u 19:12 h 0

Haški tribunal: Karadžićevoj odbrani još 215.000 evra

Haški tribunal je ocijenio da je žalbeni postupak Radovana Karadžića izuzetno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku Haškog tribunala, trebalo biti isplaćeno još oko oko 215.000 evra.


Prema odluci Mehanizma za međunarodne krivične sudove, ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe, prenosi agencija Fena.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savjetnika, asistenta, konsultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, administrativne i kancelarijske troškove.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze - najave, ulaganja i saslušanja žalbe - za koje su određene visine naknade za odbranu, između ostalog, i zavisno od složenosti predmeta.

Za prvu fazu - najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je odbrani već odobrio više od 115.000 evra.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada od oko 27.000 evra, što znači da Karadžićeva odbrana košta više od 350.000 evra.

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora, navodi Fena.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zadovoljan odlukom da se predmet ocijeni kao najsloženiji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi