Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ivanić: Volim kafanu, ali tamo se dogovori ne vode

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     12.08.2016 u 17:27 h 0

Ivanić: Volim kafanu, ali tamo se dogovori ne vode

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH javio se u program Novog dana za N1, gdje je istakao da se u BiH od malih stvari pravi veliki problem, spektakl i drama, te da su dešavanja oko mehanizma koordinacije bila nepotrebna - jer su bila bez konkretnog sadržaja.


Pitali smo Ivanića na početku razgovora da li će dolaziti u Sarajevo za vrijeme Sarajevo Film Festivala?

"Neću, dva su razloga. Prvi je privatne prirode, imaju neke svadbe na kojima moram biti prisutan. A druga je da političari ne trebaju biti na manifestacijama gdje ima glamura. Prati nas glas da je samo glamur oko političara, tako da nam to nije potrebno".

A kakva slika odlazi iz BiH?

"Uobičajena slika dolazi iz BiH. Iz malih, normalnih stvari se pravi problem. Priča oko menahnizma koordinacije je trajala nekoliko godina, bespotrebno. To je tijelo koje dogovara kako će se realizovati zahtjevi EU".

Smatra da se od svega pravi spektakl, pa i od mehanizma koordinacije.

"Imali smo taj dramatični sastanak Dodika i Izetbegovića, to je medijski spektakl bez suštinskog sadržaja. Ali eto, dogovor se desio. Nadam se da će spor sa Čovićem biti prevaziđen, i da ćemo napraviti iskorak prema EU".

Kako komentariše dogovore po kafanama?

"Ja sam čovjek koji voli otići u kafane, tamo čujete ono što ne možete u kabinetskom životu. Ali tamo se dogovori ne mogu voditi. Zalagao sam se prije svih događaja da se razgovara institucionalno, pod pritiskom međunarodnih institucija, i oni su na tome insistirali. Niko - nikom - ništa ne može da naredi, a spektakl oko mehanizma koordinacije je bio bespotreban, jer nema suštinu i pravi sadržaj", pojasnio je Ivanić.

Do kojih dogovora se trebalo doći?

"Od početka je bila neka bitka sticaja okolnosti. Neko nešto kaže, onda se javnost zakopa iza stavova, a učesnici ne mogu izaći iz toga sa dogovorom. U cjelini, ovom pričom i generalno pričom iz institucija skreće se pažnja sa stvarnih problema, ekonomije, investicija..."

Ivanić je pojasnio da ukoliko BiH želi dalje, svi će morati mijenjati legislativu i prilagoditi je zahtjevima međunarodne zajednice.

"To da je Republika Srpska sačuvana, da je BiH sačuvana su šeme po kojima razmišljamo. Kada se postigne dogovor sa predstavnicima hrvatskog naroda - onda treba konačno preći na ozbiljnije sadržaje i preći sa nivoa opšte zabave".

A da li ga je iko od kolega sa političke scene razočarao u posljednje vrijeme?

"Nema razočarenja u politici. Da bi vas neko razočarao, treba vas očarati. Mene od kolega niko nije očarao još, a dugo ih znam. Praksa je ta da smo napustili konscenzus, jer se samo tako može funkcionisati u BiH. Najbolje rezultate u ovoj strukturi smo ostvarili u prvoj godini dana, kada smo funkcionisali na tom principu, bez preglasavanja, bez 2:1 glasanja..."

Ivanić je dodao da ako se ne vrate toj praksi - imat ćemo krize na dnevnom nivou.

Neizbježno pitanje bilo je ono oko referenduma u RS oko Dana RS.

"RS na pitanje referenduma ima pravo, i to sam podržao. Bilo bi bolje da je to urađeno poslije izbora. Nije to zbog ovog referenduma, nego da ovaj referendum može otvoriti neke druge referendume, kao onaj za otcjepljenje RS. Ovo je pitanje iz nadležnosti entiteta, provjerava se volja građana... Ovo je pitanje da li 9. januar treba da bude Dan RS, na entitetskom nivou. Pretpostavljam da će odgovor biti da, a onda zakonodavne struktre trebaju da rade svoje", kazao je Ivanić.

Oko dosta tema smo postizali dogovore, i ozbiljne iskorake. Predsjedništvo je dobilo perspektivu, konscenzus u parlamentu - istakao je ivanić, dodavši da je izjava Predsjedništva je otvorila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Pregled odbrane, osjetljiva stvar koju smo riješili bez problema. Oko nekih stvari se može dogovoriti, a ne trovati javnost razlikama. Tada je gotovo, i nema prostora za dogovor", rekao je Ivanić za N1 u emisiji Novi dan.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi