Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Lice otkriva šta vam smeta - šećer, vino, mlijeko ili gluten

Lifestyle

Izvor: 24sata.rs     12.08.2016 u 09:54 h 0

Lice otkriva šta vam smeta - šećer, vino, mlijeko ili gluten
FOTO: pixabay.com

Koža je često ogledalo zdravlja, naročito kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava ishrana, loša tolerancija organizma i reakcija na neke namirnice. Jedna doktorka je napravila infografiku koja otkriva posljedice na četiri tipa lica - onog osetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.


Vinsko lice 

Tipični simptomi su: 

- naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža sa perutavim delom duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. 

Uzrok: 

- pretjerano konzumiranje alkohola. 

Alkohol dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži. 

Glutensko lice 

Tipični simptomi su: 

- natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. 

Pretpostavlja se da je oko 15 odsto ljudi osjetljivo na gluten. 

Uzrok: 

- "natečeno lice" nastaje kao posljedica upale koju tijelo proizvodi u reakciji na gluten koji ne može da svari. 

Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo sa izraženim kapilarama. 

Mlečno lice 

Tipični simptomi su: 

- natečeni kapci kao i područje ispod očiju sa izraženim tamnim podočnjacima. 

Često se javljaju i sitne bijele bubuljice po licu, naročito na bradi. 

Uzrok: 

To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira... 

Šećerno lice 

Tipični simptomi su: 

- bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suve i tanke kože. Takođe, česte su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kom području lica. 

Uzrok: 

Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi