Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bio je najbogatiji čovek u istoriji, a nikad niste ni čuli za njega​

Zanimljivosti

Izvor: Blic     12.08.2016 u 09:20 h 0

Bio je najbogatiji čovek u istoriji, a nikad niste ni čuli za njega​
FOTO: wikipedia

Bil Gejts i Rokfeler nemaju ništa, u odnosu na Musu I, cara zlatne Mali imperije od 1312 -1337. godine. Količina novca za koju se smatra da je Musa posedovao, iznosi današnjih 400 biliona dolara. Bio je toliko imućan da je tokom odlaska na hodočašće u Meku, svakom prolazniku dao grumen zlata.


Carstvo Mali bilo je jedno od najbogatijih srednjovjekovnih afričkih imperija. Osnovao ga je oko 1235. godine u zapadnoj Africi ratnički kralj Sundiata, a carstvo je svoj vrhunac doseglo u 14. vijeku u vrijeme vladavine Sundiatina potomka imenom Musa. 

Bogatsvo imperije poticalo je iz rudnika zlata u Bambuku, Boru i Galamu, teritorije koje su dodate carstvu tokom ranih osvajanja. Sva ova tri rudnika, barem su procene takve, snabdevali su zlatom cijelu Afriku, Evropu i Aziju u 14. vijeka. 

Mali je postalo najveće carstvo u afričkoj istoriji, u stvari je za vrijeme vladavine Muse, samo mongolsko bilo vijeće. 

Kako je Musa postao car? 

Prethodni car je nestao tokom svog putovanja oko svijeta brodom, i tako je kruna otišla u ruke Muse. On je postao poznat kao najveći vladar u istoriji Malija i vladao je tokom zlatnog perioda imperije. 

Put u Meku 

Musa je bio odani musliman, pa je tako 1324. godine, odlučio da je vrijeme da posjeti svijetu zemlju Meke. 

Musino hodočašće je trajalo gotovo dvije godine i koštalo je mnogo zlata. Procjenjuje se da je kao ličnu gardu sa sobom poveo oko 500 ljudi i oko 100 slonova natovarenih kilogramima i kilogramima čistog zlata. Neki zapisi navode i prisustvo čak 12.000 robova, a ukupna svita je brojila oko 50.000 ljudi. 

Sa sobom je poneo zlata u vrednosti današnjih 500 miliona dolara. Prema navodima arapskih istoričara musa je bio nevjerovatno velikodušan tokom svojih putešestvija. 

Besplatno zlato za sve! 

Legende o Musinoj velikodušnosti bile su tema mnogih pisaca i istoričara tog vremena, dok se o stvarnom iznosu zlata i dan danas raspravlja, a ono što se zasigurno zna je da je zlato u Egiptu i Arabiji izgubilo pola svoje vrednosti 12 godina nakon Musinog putovanja. 

Gdje god se zaustavio tokom putovanja, Musa je trošio ogromne količine zlata na robinje, odjeću i za njega do tada neviđene predmete i hrau, a šakom i kapom je davao grumenje zlata i običnim ljudima koje je sretao usput. 

Musa je slomio ekonomiju 

Možda je iznenađujuće, ali njegovo dijeljenje zlata nije bilo toliko dobro po ekonomiju regiona kroz koje je prolazio. Jer privreda je u tom trenutku bila zasnovana isključivo na zlatu, a kad je izgubilo na vrednosti , sve se slomilo u ekonomiji. Musa je definitivno bio bogat, na način, na koji niko drugi nije. Toliko da je uspio da prekine cio koncept privrede i ekonomije zbog tolikog davanja. 

Car je odlučio da "popravi" šta je slomio 

Ono što je Musa navodno uradio po povratku sa hodočašća izazvalo je žestoke rasprave u istorijskim krugovima. Vjeruje se da se tokom povratka kući, vraćao istim putem kojim je i dolazio i uzimao natrag svoje zlato koje je prethodno davao, kako bi ispravio grešku koju je načinio.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi