Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Janica morala objasniti Crkvi da je joga sportska aktivnost

Regija

Izvor: 24sata.hr     11.08.2016 u 21:53 h 0

Janica morala objasniti Crkvi da je joga sportska aktivnost
FOTO: YouTube Screenshot

Janica Kostelić obranila je sportski status joge u sklopu jedne od čudnovatijih zadaća koju je obavila kao pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta


Janica Kostelić obranila je sportski status joge u sklopu jedne od čudnovatijih zadaća koju je obavila kao pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, sada u ostavci, piše tportal.

Naime na internetskim stranicama Župe sv. Dominik Savio u Slavonskom Brodu nedavno je objavljena prilično neobična poruka.

“Pod sportskim aktivnostima guraju protukatoličke aktivnosti kao što je joga. Uvažavajući u demokratskom svijetu prisutnost i djelovanje različitih pojedinaca i skupina te ponuda na svakom području, a vođeni ponajprije željom za cjelovitim informiranjem, nasuprot površnoga te nadasve duhovnim dobrom vas – katoličkih vjernika – napose roditelja, djece i mladih, osjećamo dužnost upozoriti na višegodišnju pojavu u našoj sredini: predstavljanja joge kao sportske discipline i njezinoga uvrštavanja u programe takve vrste”, piše u objavi na stranici župe.

“Dobro je upoznati što je joga kao tehnika kojom se uvodi u svijet hinduizma. Pročitajte tek nekoliko sržnih informacija na otisnutom letku na stoliću iz pera naših teologa koji se bave istočnjačkom religioznošću i kultovima. Potičemo na veću mudrost i odgovornost sve vas, napose roditelje, pred ponudama današnjice, pogotovo onima koje se tiču dobra djece i mladih, te našega identiteta i budućnosti”, zaključuje se u poruci.

Potom je druga župa, ona Gospe Brze Pomoći uputila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta upit o tome je li joga sport.

Janica Kostelić, u svojstvu pomoćnice ministra, temeljem pribavljenog mišljenja Hrvatskog olimpijskog odbora s potpisom glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, odgovorila je Župi Gospe Brze Pomoći da je joga sustav psiholoških i tjelesnih vježbi koje kao dio svoje sportske pripreme koriste sportaši i cijele ekipe u mnogim sportovima. 

'Unatoč tome što određeni principi i elementi joge nemaju natjecateljski karakter, ta se djelatnost prepoznaje u sustavu sporta u mnogim zemljama, a od 1989. djeluje i Svjetska sportska joga federacija te se održavaju i svjetska prvenstva u jogi. Također, joga se sve više primjenjuje kao rekreativni oblik vježbanja dostupan širokoj populaciji te time obuhvaća veliki broj sudionika kojima je cilj poboljšanje psihofizičkih sposobnosti', stoji u odgovoru koji potpisuje Janica Kostelić. 

Hrvatski olimpijski odbor također je procijenio da je joga sport, a o eventualnim njezinim protukatoličkim elementima Olimpijski odbor nije se izjašnjavao. Kao sol na rane Župe svetog Dominika Savia, Hrvatski olimpijski odbor u svom mišljenju o jogi istaknuo je: "Vježbanjem joge mladi i stariji provode sportsku rekreaciju za poboljšanje svog tjelesnog i - duhovnog zdravlja." 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi