Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U Bugarskoj otkriven najstariji zlatni artefakt?

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     11.08.2016 u 15:55 h 0

U Bugarskoj otkriven najstariji zlatni artefakt?

Bugarski arheolozi otkrili su zlatnu perlu prečnika četiri milimetra za koju tvrde da je najstariji u Evropi, a najvjerovatnije i najstariji zlatni artefakt pronađen ikad u svijetu.


Perla je pronađena na mjestu praistorijskog naselja u južnom dijelu Bugarske i datira iz 4.500-4.600. godine prije nove ere, što znači da je oko 200 godina starija od nakita pronađenog u nekropoli iz bakarnog doba u bugarskom gradu Varna, na obali Crnog mora, a koji se smatra najstarijim zlatnim predmetom i otkriven je 1972. godine, prenosi Rojters.

"Nema sumnje da je riječ o predmetu starijem od zlata pronađenog u Varni", izjavio je Javor Bojadžiev, vanredni profesor na Bugarskoj akademiji nauka.

"To je zaista važno otkriće. To je malo parče zlata, ali dovoljno je veliko da nađe svoje mjesto u istoriji", dodao je Bojadžiev.

On vjeruje da je perla napravljena na lokaciji gdje je pronađena, malo izvan modernog grada Pazardžik, i kaže da je to bilo prvo urbano naselje u Evropi, u kome je živjela zajednica visoko razvijene kulture, koja se preselila iz Anadolije (današnja Turska) oko 6.000 godine prije nove ere.

"Rekao bih da je to bio prototip modernog grada, mada ovo što mi imamo ovde je antički grad po mesopotamskim standardima, ali mi ovde govorimo o mestu koje je prethodilo Sumeru (koji se smatra za prvu urbanu civilizaciju, a nalazio se u južnom delu Mesopotamije, današnjeg Iraka) za oko 1.000 godina", ocijenio je Bojadžiev.

Perla je iskopana prije dve nedelje, a pronađena je u ostacima male kuće iz vremena kada su bakar i zlato tek počeli da se koriste.

Do sada je otkopano između 10 i 12 hektara pomenutog naselja utvrđenog sa 2,8 metara visokim zidom.

Na tom mjestu je pronađeno i više od 150 keramičkih figura ptica koje ukazuju da su stanovnici tog naselja obožavali životinje.

Naselje su uništila neprijateljska plemena koja su napadala sa sjeveroistoka oko 4100. godine prije nove ere.

Zlatna perla će biti izložena u istorijskom muzeju u Pazardžiku nakon što bude u potpunosti ispitana i potvrđena njena starost.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi