Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Treba li odmah izvaditi umnjak koji stvara probleme?

Lifestyle

Izvor: N1     11.08.2016 u 14:59 h 0

Treba li odmah izvaditi umnjak koji stvara probleme?
FOTO: pixabay.com

U uzrastu od oko 12 godina većini djece prestaju da rastu zubi i imaju 28 trajnih zuba, 14 u gornjem nizu i 14 u donjem.


Umnjak, zadnji zub koji izraste u zadnjem dijelu, obično se pojavi do 20. godine. Iako potpuno prirodna pojava, umnjak često uzrokuje probleme jer u vilici nema dovoljno prostora za dodatne zube. Praistorijski ljudi imali su veće vilice od onih koje mi danas imamo i dovoljno mjesta za umnjake kad bi oni počeli da izbijaju. 

Tačno vrijeme izbijanja umnjaka i njihov broj mogu da variraju od čovjeka do čovjeka. "Neće svakome da izrastu umnjaci", kaže Ditmar Usterajh, potpredsjednik njemačkog udruženja za dentalnu medicinu. Međutim, "oni rijetko izbijaju u starijoj dobi", rekao je on. Opšte pravilo kojeg se drže zubari jeste da se umnjaci, ako se ne pojave do 25. godine, hirurški uklanjaju. Razlog zbog kojega zubari vade umnjake jeste uverenje da će oni, prije ili kasnije, početi da stvaraju probleme i zato mogu biti izvađeni. 

Međutim ta preporuka više se ne slijedi kao ranije. "Profilaktičko uklanjanje nije pogrešno, ali danas smo mnogo oprezniji", rekao je Mihael Erenfeld, načelnik sektora za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju na Univerzitetu u Minhenu. Tokom uklanjanja umnjaka može doći i do infekcije i u nekim slučajevima oštećenja živca. "Statistički gledano, svaki peti-šesti umnjak koji ne može da izbije vodi komplikacijama tokom života", rekao je Erenfeld. On preporučuje procjenu individualnog rizika nakon nalaza rendgena. "Postoji više kriterijuma da se odredi treba li umnjak biti uklonjen ili ostavljen u vilici", rekla je Dris Vartini iz njemačkog nezavisnog udruženja za savetovanje pacijenata. 

Ako postoji dovoljno prostora da zubi izbiju, bolje je pričekati. Dodatni zub čak bi mogao da posluži i za to da zamjeni oštećeni ili uklonjeni zub. Njihov oblik i funkcija jednaka je kao kod ostalih kutnjaka, što znači da zubi sami po sebi nisu uvijek suvišni. Postoji li rizik od infekcije, koji se povećava ako zub nema dovoljno mjesta da izraste, treba razmisliti o operaciji uklanjanja. Usna šupljina plodno je tlo za rast bakterija i infekcije se lako prošire, ponekad uzrokujući i pojavu gnoja. 

Postoje i dalje komplikacije ako zubi previše pritiskaju susedne, pa je razmak između njih teško prati četkicom. "Zub koji nije potpuno izbio takođe može dobiti karijes", napominje Usterajh. On preporučuje upotrebu zubne četkice s kratkim nitima kako bi se čistili dok se pojavljuju. U slučajevima kad umnjak oštećuje druge zube ili uzrokuje otežano gutanje i žvakanje, odgovor je kratak i jasan - umnjak treba izvaditi. Najvažnija je procjena individualnog rizika i dobrobiti operacije. "Ne treba svaki umnjak uklanjati", rekao je Osterajh.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi