Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Službena putovanja Predsjedništva: Bez zadatka i trajanja

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     11.08.2016 u 14:10 h 0

Službena putovanja Predsjedništva: Bez zadatka i trajanja
FOTO: Agencija Anadolija

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH u kojem se navodi da je u prošloj godini potrošeno 487.153 KM na putne troškove.


Od tog iznosa, izdaci za troškove putovanja u inostranstvo iznosili su 430.033 KM, a troškovi putovanja u zemlji 57.119 KM.

Značajniji iznosi vezani za službena putovanja odnose se na troškove smještaja u inostranstvu (170.360 KM), troškove prijevoza u inostranstvo (150.164 KM), troškove dnevnica u inostranstvu (99.114 KM) te troškove smještaja za službena putovanja u zemlji (30.453 KM).

Predsjedništvo nema interni akt kojim bi se preciznije definisao način odobravanja službenog putovanja te način pravdanja i obračuna troškova koji se vežu za službeni put. Obračun putnih troškova vršen je u skladu s odredbama odluke Vijeća ministara BiH.

Šta je bio cilj putovanja i koliko je trajao?

Na bazi uzorka, izvršen je uvid u određeni broj putnih naloga i uočeno je kako uspostavljeni sistem kontrole za realizaciju putovanja nije u punoj mjeri efikasan.

U nalozima za putovanje često se kao svrha navodi samo službeno ili službena posjeta određenoj destinaciji po nalogu predsjedavajućeg/člana Predsjedništva.

"Uvidom u dokumentaciju kojom se pravda izvršeno putovanje nismo se mogli uvjeriti u opravdanost putovanja, kao i sami period trajanja putovanja. Uvidom u pojedine izvještaje s putovanja vozača, može se konstatovati kako se navodi samo da je obavljeno službeno putovanje, bez da se navodi službeni zadatak zbog kojeg je upućen na put. Ovakav način pravdanja putnih naloga, bez sačinjavanja adekvatnog izvještaja i definisanja svrhe putovanja, ne osigurava kontrolu nad utroškom javnih sredstava", navodi se u Uredu za reviziju Institucija BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi