Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hrvati u panici, kako da damo njemačke plate?

Biznis

    11.08.2016 u 14:04 h 0

Hrvati u panici, kako da damo njemačke plate?
FOTO: pixabay.com

Evropska komisija odbila je prigovore 11 država članica, među kojima je i Hrvatska, na direktivu koja uređuje plaćanje radnika u drugim članicama EU.


To znači da će kompanije svojim radnicima upućenim na rad u druge zemlje EU isplaćivati plate u visini onih koje primaju radnici države u koju ih šalju. 

To u Hrvatskom udružrnju poslodavaca (HUP) smatraju neodrživim, pa apeluju na Vladu da što prije zauzme negativan stav prema spomenutom predlogu revizije Direktive i zaštiti hrvatsku privredu i radnike. 

"HUP se oštro protivi predloženoj reviziji Direktive jer smatra da već postoji odgovarajući pravni okvir EU za upućivanje radnika. Sloboda pružanja usluga, uključujući i mogućnost za kompanije da pošalju radnike u inostranstvo, važan je dio jedinstvenog tržišta koji doprinosi povećanju učinkovitosti i konkurentnosti privrede EU, a čini se da bi ta sloboda ovakvim postupanjem bila narušena", ističe savjetnica direktora HUP-a za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Nataša Novaković. 

"Potpuno je jasno da bi prihvatanje revizije Direktive dovelo do neprihvatljivog narušavanja konkurentnosti hrvatskih kompanija i ugrozilo bi se desetak hiljada radnih mjesta, na primjer građevinara, instalatera ili prevoznika", poručuju HUP-ovci. Prema podacima Eurostata za 2014. iz Hrvatske je u EU bilo upućeno 27.556 radnika, a 4.560 je upućeno u Hrvatsku. 

Može se očekivati da će broj upućenih radnika iz Hrvatske biti u vrlo dugom razdoblju nekoliko puta veći od broja koji dolaze u Hrvatsku jer će oni iz manje razvijenih zemalja uvijek prije otići da rade u bogatije članice EU, a ne u Hrvatsku. 

Koliki je značaj upućenih radnika za nacionalnu privredu, HUP ilustruje podatkom da oni čine 1,4 odsto ukupne zaposlenosti, što je peta najveća stopa u EU. U slučaju usvajanje predloženih izmena taj dio radnih mjesta hrvatskih radnika bio bi ugrožen, upozorava HUP.

Izvor: PoslovniDnevnik


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi