Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Oprez: Pospani vozači opasni su kao i pijani!

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     11.08.2016 u 11:22 h 0

Oprez: Pospani vozači opasni su kao i pijani!
FOTO: pixabay.com

Svima je jasno koliku opasnost po bezbjednost saobraćaja predstavlja vožnja pod dejstvom alkohola, a da li ste znali da je podjednako opasno kada za volan sjednete neispavani?


Sezona godišnjih odmora bliži se kraju, a mnoge od nas očekuje duga i naporna vožnja automobilom do kuće. Brojni vozači se iz različitih razloga (prijatniji uslovi za vožnju, manje vozila na putevima) opredjeljuju da ovaj put pređu, ili barem započnu, u noćnim satima. 

Ako namjeravate da vozite u noćnom periodu, kada većina nas inače spava, treba da znate da je za bezbjednu vožnju veoma bitno da ste se dovoljno naspavali prije puta. O opasnostima koje po bezbjednost saobraćaja predstavljaju pospani vozači, govori alarmantna studija koju je nedavno objavila američka Asocijacija za bezbjednost na putevima (GHSA). 

Prema njihovim istraživanjima, osoba koja je budna neprekidno 18 sati ima smanjene vozačke sposobnosti kao i ona sa 0,5 promila alkohola u krvi, dok vozač koji nije spavao tokom 21 sata, za volanom može da se mjeri sa onim čija alkoholisanost iznosi 0,8 promila. 

Podsjećamo, prema važećem Zakonu o bezbjednosti saobraćaja u Srbiji vozač ne smije da ima više od 0,3 promila alkohola u krvi. 

U američkoj studiji upozorava se i da pospani vozači rjeđe "skeniraju" put ispred svog automobila i imaju usporenije reakcije u poređenju da odmornim, kao i da povremeno sklapaju oči od umora. 

Prema zvaničnim podacima američke Nacionalne agencije za bezbjednost saobraćaja (NHTSA), pospani vozači odgovorni su za čak 72.000 saobraćajnih nezgoda u toj zemlji, u periodu 2009-2013, u kojima je poginulo 800 osoba. Međutim, procjenjuje se da umor odnese oko 5.000 života na putevima u Sjedninjenim Državama - svake godine. 

Neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, koja je posvećena povećanju bezbjednosti saobraćaja u SAD, objavila je još alarmantnije podatke. Prema njima, godišnje se u toj zemlji usljed umora vozača dogodi 328.000 saobraćajki sa čak 6.400 smrtnih slučlajeva. Studija iz 2015. godine otkriva da je u toku jednog mjeseca 31,5% ispitanih vozača priznalo da je imalo problem da zadrži oči otvorenim dok su upravljali automobilom. 

Međutim, za razliku od nesreća koje su izazvali pijani vozači, u praksi je teško zvanično utvrditi da li je uzrok neke saobraćajne nezgode umor, objašnjavaju u GHSA. 

Statistički gledano, više od polovine saobraćajki čiji je uzrok pospanost i umor, izazvali su tinejdžeri i mlađi vozači, što se objašnjava aktivnijim noćnim životom mladih.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi