Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Američki naučnici: Nivoi mora rastu ubrzano, raniji izvještaji bili netačni

Nauka i tehnologija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     11.08.2016 u 10:40 h 0

Američki naučnici: Nivoi mora rastu ubrzano, raniji izvještaji bili netačni
FOTO: pixabay.com

Novo istraživanje tima iskusnih naučnika pokazalo je da nivoi mora rastu ubrzano te da zbog klimatskih promjena vodene mase na zemlji postaju dublje i veće.


Istražitelji vjeruju da prethodne studije na osnovu satelitskih snimaka nisu uspjele otkriti pravu stopu porasta nivoa mora zbog kataklizmičke vulkanske erupcije na Filipinima 1991. godine.

Erupcija vulkana na planini Pinatubo 1991. na Filipinima, bila je druga erupcija po snazi u 20. stoljeću, koja je uzrokovala smanjenje prosječnih temperatura u svijetu za 0,4 do 0,5 sepeni Celzijevih. 

Prvi sateliti za mjerenje nivoa mora aktivirani su 1993. Oni su počeli proučavati zemlju hladniju nego inače, što je dovelo do nepotpunih i iskrivljenih podataka. Naučnici ističu da su brojne studije o satelitskim zapažanjima, koje tvrde da nivoi mora rastu za tri milimetara godišnje - netačne. 

Nova studija je pokazala da se porast nivoa mora ubrzava zbog klimatskih promjena. Topla mora su dublja jer se voda širi kad se ugrije. Također topljenje glečera na Arktičkom krugu i Antarktiku povećavaju količinu vode u okeanima.

Istraživanje, koje su finansirali NASA i Američki ured za energiju, proveli su naučnici Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Univerzitet Colorado Boulder. Studija je objavljena u srijedu u žurnalu "Scientific Reports".

"Kada smo koristili klimatske modele za uklanjanje efekta erupcije Pinatuba, vidjeli smo da nivo mora raste našim simuliranjem. Sada kada su posljedice Pinatuba izblijedele, ubrzanje porasta nivoa mora u narednoj deceniji treba postati evidentnije kroz satelitska mjerenja, osim ako ne dođe do još jedne velike vulkanske erupcije", kazao je naučik John Fasullo koji je predvodio istraživanje.

Naučnici vjeruju da nove informacije neće samo uticati na vlade da poduzmu snažnije mjere protiv globalnog zagrijavanja, nego i da pomognu pomorskim gradovima da preciznije i pravovremeno planiraju porast nivo mora.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi