Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Odluka da se stvori evro je bila fatalna za evrozonu''

Biznis

Izvor: Vesti-online     11.08.2016 u 10:39 h 0

''Odluka da se stvori evro je bila fatalna za evrozonu''
FOTO: pixabay.com

''Odluka da se stvori jedinstvena valuta bez institucija koje bi je štitile, bila je fatalna za evrozonu'' rekao je nobelovac i ekonomista Džozef Stiglic.


Prema njegovim riječima, evrozna sada mora da se otarasi evra da bi preživjela. 

U Svojoj knjizi “Evro: Kako zajednička valuta ugrožava budućnost Evrope”, koja će biti objavljena sljedeće nedjelje ekonomista piše da je evrozona imala nedostake otkako je stvorena i da je time predodređena da se uruši, osim ukoliko ne sprovede velikepromjene na planu zajedničke valute. 

- Evro se često opisuje kao dijete iz lošeg braka. Loš brak je kada dvoje ljudi koji nikada nisu trebali da budu zajedno, sklope zavet koji je navodno neraskidiv. Evro je iz malo komplikovanijeg braka: Reč je o uniji od 19 različitih zemalja koje su se vezale - piše u knjizi Stilgic. 

Evro nije uspio da ostvari dva glana cilja 
Profesor ekonomije na Univerzitetu u Kolumbiji i bivši predsjednik i glavni ekonomistaSvjetske banke, kaže da evro nije uspio da ostvari ni dva svoja glavna cilja – prosperitet i političlku integraciju. Kao rezultat tog neuspeha evropske zemlje sada jedne na druge gledaju s ljutnjom i nepoverenjem. 

Prema njegovim riječima, jedinstvena valuta zamišljena da održi zajedno region sa ogromnim ekonomskim i političkim razlikama, gotovo je nemoguć posao. On je kritikovao lidere evrozone tvrdeći da ne razumiju dovoljno šta monetarna unija zapravo znači. 

Suština evrozone, prema svojim pravilima i propisima, nije stvorena da promoviše rast, zaposlenost i stabilnost. 

Stiglic dalje piše: “Ekonomija dobro funkcioniše kada je rast brz, kada svi imaju neku korist, kada je nezaposlenost niska. Ono što se desilo u Evropi je obrnuto...” 

Dio Evrope suočen sa izgubljenom decenijom 
Stiglic kaže da je veliki dio evropskog bloka suočen sa “izgubljenom decenijom”, pa čak i takozvani uspjeh u Evropi je zapravo ogoman propust. 

On navodi primjer Španije gdje je nezaposlenost pala sa 26 na 20 odsto, ali da je skoro svaka druga osoba u drćavi i dalje bez posla. 

Ekonomista kaže da je možda najbolji put ka napretku evrozone “fleksibilan evro”, gdjesvaka zemlja članica usvaja svoju verziju te valute. 

Fleksibilni evro mogao bi da pomogne zemljama južne Evrope da izvozi više, a uvoze manje, tako bi postigle i trgovinski balans i veću zaposlenost, piše Stiglic.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi