Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stvari koje smo naslijedili od starih Egipćana

Zanimljivosti

Izvor: B92     11.08.2016 u 09:50 h 0

Stvari koje smo naslijedili od starih Egipćana

Mnogi važni aspekti i navike modernog života nastali su u starom Egiptu, kao jednoj od najznačajnijih drevnih civilizacija bez čijih otkrića ne bismo mogli da zamislimo svijet kakav danas jeste.


Matematika

Egipćani su bili neprevaziđeni u matematici. Najstariji geometrijski zapisi nastali su u ovoj drevnoj zemlji, kao i osnovne frakcije. Naime, egipatski geometristi, arpedonapti, koristili su konopce da bi izmjerili oblasti zemlje i tu tehniku su kasnije prenijeli u Grčku.

Kuglanje

Arheolozi su pronašli prostoriju iz drugog vijeka, u kojoj se nalazilo nekoliko kugli i traka sa rupom u sredini. Vjeruje se da je riječ o igri sličnoj današnjem kuglanju.

Alfabet

Ideja fonetskog alfabeta, gdje svaki simbol predstavlja jedan znak, potiče iz drevnog Egipta. Hijeroglifi su korišćeni kao jedan znak – jedna riječ, ali su postojala još 24 jednostrana znaka za izgovor stranih riječi. S obzirom na kompleksnu prirodu hijeroglifa, ljudi su morali da izmisle alfabet od 22 ’slova’ na osnovu jednostranih znakova.

Papir i pisanje

Ne radi se o papiru na kome pišemo danas. Egipćani su izmislili papirus i pero za pisanje po njemu. Papirus je bio vrlo skup, a način na koji je pravljen bila je strogo čuvana tajna.

Perike

Pošto im je prava kosa smetala na velikim vrućinama, Egipćani su stavljali perike. Bilo im je potrebno nešto što će ih štititi od sunca, ali i nešto što će izgledati lijepo. Oni imućni su nosili perike napravljene od prave, svoje ili tuđe kose.

Zabilježeni medicinski tretmani

Do sada je pronađeno devet papirusa na kojima je zabilježeno kako su Egipćani primjenjivali tehnike liječenja. Na jednom od njih spominje se bezbroj mogućih rana na ljudskom tijelu i kako ih izliječiti.

Operacije

Egipatska civilizacija je poznata i po prvim otkrićima hirurških aparata, pronađenih u grobnici Kara, poznatog kao „palatskog ljekara i čuvara kraljevih tajni“.

Zaključavanje brave

Iako nisu izumili bravu, vjeruje se da su Egipćani izmislili mehanizam zaključavanja koji je sličan današnjem, osim što je napravljen od drveta i mesinga

Pasta za zube

Ili izum korišćen za održavanje oralne higijene. Arheolozi su pronašli papiruse na kojima je napisan recept za pastu koji sadrži kamenu so, mint, osušeni iris i malo bibera.

Oblikovanje stakla

Prvo oblikovanje i korišćenje stakla datira od prije 3.500 godina u Egiptu i Mesopotamiji. Najstarije egipatske vaze pronađene su u grobnici Tutmozisa III. Takođe, ovaj drevni narod je ovladao vještinom izrade crvenog stakla.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi