Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako je jedan kosmički fenomen umalo pokrenuo Treći svjetski rat

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     10.08.2016 u 20:37 h 0

Kako je jedan kosmički fenomen umalo pokrenuo Treći svjetski rat
FOTO: pixabay.com

Prije 50 godina tenzija u Hladnom ratu je kulminirala zbog nekoliko Sunčevih pega.


Američko vojno vazduhoplovstvo je 23. maja 1967. pripremalo svoju letjelicu napunjenu nuklearnim naoružanjem za poletanje. Sovjetski Savez je blokirao američke radare, smatrali su vojni stručnjaci, što je smatrano činom ratne agresije. Međutim, prema studiji objavljenoj u utorak u magazinu “Space Weather” naučnici kažu da je radare blokirala solarna oluja, a ne sovjetska vojna operacija. 

“Da nismo na vrijeme ulagali u observacije i predviđanje geomagnetnih i solarnih oluja, njihov uticaj bi bio daleko veći”, kaže Delores Knip, fizičar Univerziteta u Boulderu (Kolorado) i vođa studije. 

“Ovo je bila važna lekcija koja nas je naučila koliko je priprema važna”. 

Istraživači su ranije primijetili veliku grupu Sunčevih pega. Iz tih tamnih i hladnih oblasti na našoj zvijezdi izbija radijacija, poznata kao Sunčeva baklja, kao i erupcije plazme (koronalne eksplozije). 

Tog 23. maja naučnici su izmerili tako snažnu Sunčevu baklju, da je bila vidljiva i golim okom. Baklja je sa sobom u svemir ponela ogromne količine radio talasa. Istog dana američka vojska otkrila je da tri njena radara u okviru sistema ranog upozorenja od prijetnji balističkih raketa više ne rade. Vazduhoplovstvo se već pripremalo za rat. 

Međutim, intervenisala je Severnoamerička vazdušna komanda odbrane (NORAD) i zaustavila poletanje. 

Pojedini naučnici u američkoj vojsci su, kako se kasnije ispostavilo, pratili Sunčevu aktivnost još od pedesetih godina.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi