Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Česta promjena lozinki može oslabiti bezbjednost naloga

Nauka i tehnologija

    10.08.2016 u 14:39 h 0

Česta promjena lozinki može oslabiti bezbjednost naloga
FOTO: pixabay.com

Gotovo svaki savjet, koji se tiče lozinki, sugeriše da se one redovno mijenjanju.


Međutim, ovo rješenje i nije uvijek najbolja ideja, tvrdi Lorrie Cranor - FTC glavni tehnolog. Ona tvrdi da prečesto mijenjanje lozinki može dovesti do slabljenja bezbjednosti.

Cranor je ukazala na istraživanje Univerziteta Sjeverna Karolina iz 2010. godine, koje je obrađivalo 10.000 isteklih naloga. Od vlasnika naloga se zahtijevalo da mijenjaju svoje lozinke svaka tri mjeseca,  a umjesto da svaki put smisle novu i potpuno nasumičnu lozinku, korisnici su se odlučivali za minimalne izmjene postojećih lozinki i tako je bilo sa svakom narednom izmjenom. Istraživači su takođe primijetili da bi se sa svakom izmjenom dodale brojke ili neki specijalni znak, kako bi se lozinke lakše pamtile.

Naoružani ovim saznanjem, istraživači su kreirali algoritam, kojim su tačno uspijevali da predvide lozinke u 17 odsto slučajeva i to u manje od pet pokušaja, tokom simuliranja onlajn sistema koji je korisniku odbijao pristup nakon više pogrešnih unosa lozinke. U simulaciji onlajn napada sa brzim računarima, 41 procenat lozinki je probijeno za manje od tri sekunde.

(NN, benchmark)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi