Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Škole pod kontrolom FETO-a pod lupom u brojnim zemljama svijeta

Svijet

    10.08.2016 u 11:46 h 0

Škole pod kontrolom FETO-a pod lupom u brojnim zemljama svijeta

Nakon neuspjelog pokušaja državnog udara terorističke organizacije FETO 15. jula u Turskoj, u državama u kojima djeluje ta teroristička organizacija istražuje se imovina kao i ciljevi škola bliskih toj organizaciji


Pravo lice obrazovnih ustanova, koje su dugo godina koristile ime Turske kako bi sebi priskrbile različite materijalne koristi u prijateljskim zemljama, sada polako izlazi na vidjelo.

Nakon neuspjelog pokušaja državnog udara terorističke organizacije FETO 15. jula u Turskoj, u državama u kojima djeluju te ustanove istražuje se imovina kao i ciljevi škola bliskih toj organizaciji.

U mnogim zemljama je pokrenut i proces zatvaranja ovih škola zbog toga što provode različite aktivnosti izvan polja obrazovanja te što pružaju posrednu ili neposrednu podršku terorističkoj organizaciji.

Pomno se također prate obrazovanje, finansije i političke veze pomenutih škola od kojih se očekuje da djeluju prvenstveno kao obrazovne ustanove.

U tom kontekstu, prvi korak protiv škola terorističke organizacije FETO-a su poduzele vlasti u Somaliji.

Vlada Somalije je saopćila da je 16. jula blokirala aktivnosti tri škole koje djeluju u sklopu Nile Academy organizacije FETO, dok su uposlenicima ovih škola dali rok od sedmicu dana da napuste zemlju.

Nadležnost nad pomenutim školama je preuzela ambasada Turske u Mogadišuu. U pomenutim obrazovnim ustanovama, kojima će koordinirati turska ambasada, većinu nastavnog kadra od sada će činiti osoblje iz Somalije uz podršku osoblja iz Turske. Vlasti Somalije i Turske već provode aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem. Tri škole koje su pokrenute 2011. godine pohađa oko 850 učenika.

Također, Sudan je pokrenuo aktivnosti protiv škola povezanih sa terorističkom organizacijom FETO. Vlasti u Sudanu su saopćile da su nakon pokušaja puča 15. jula u Turskoj upravljanje nad dvije škole bliske FETO-u prenijeli na jednu sudansku kompaniju.

"Vlada Turske je tražila zatvaranje škola povezanih za FETO. Ministarstvo vanjskih poslova Sudana je ministarstvo obrazovanja upoznalo s informacijom da su te škole zatvorene. To su dvije škole gdje je nastavu pohađalo oko 800 učenika od kojih su većinu činili državljani Sudana", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sudana.

Mađarska je također u vezi sa školama povezanim sa FETO-om pokrenula istragu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske za portal "Index" su saopćili da je Ankara zahtijevala da se zatvore ustanove i organizacije za koje se smatra da podržavaju FETO.

"Ankara je pokrenula inicijativu kako bi se zatvorilo nekoliko ustanova i organizacija u Mađarskoj za koje se vjeruje da pružaju materijalnu i moralnu podršku terorističkoj organizaciji i koje su povezane s pokušajem državog udara u Turskoj", kazali su iz ovog ministarstva.

Dodaje se kako će zahtjev Turske biti razmatran u okviru zakona, naglasivši kako su relevantne institucije već upoznate s pomenutim pitanjem.

"Ako bude utvrđena veza između pomenutih ustanova i terorizma, mađarske vlasti će djelovati protiv ovih ustanova", kazali su.

Inače, Mađarska je ranije oštro osudila pokušaj državnog udara u Turskoj.

Regionalna Iračka Kurdska Uprava (IKBY) je isto tako pokrenula određene aktivnosti u vezi sa školama FETO-a.

Glasnogovornik IKBY-a Sefin Dizayi je prethodnih dana kazao da će nadležnost nad školama bliskim FETO-u preuzeti ministarstvo obrazovanja na tom području.

"Ministarstvo obrazovanja će preuzeti vlasništvo nad ovim školama. Ove škole mogu nastaviti sa radom, ali u potpunosti će biti u nadležnosti ministarstva obrazovanja, kako bi bile preuzete od ranijih vlasnika. U tim školama će od sada biti drugačiji sistem, bit će drugi ljudi i druga uprava", istakao je Dizayi za AA.

Dodao je tada kako je potrebno pratiti pomenute škole, posebno nakon pokušaja puča FETO-a u Turskoj 15. jula.

Škole FETO-a u tom dijelu Iraka, koje je pohađalo 13 hiljada učenika, mogao bi navodno preuzeti i neko iz privatnog sektora.

Škole koje su pod kontrolom FETO-a često se pojavljuju i u medijima u zemljama Balkana.

Izjave bivših uposlenika ovih škola kao i bivših učenika potkrepljuju argument da se iza obrazovnog sistema škola krije tajna agenda.

U medijima se često mogu čuti pritužbe o sumnjivim transferima novca, davanja plata uposlenicima "na ruke", kao i nalaganja da se u školama prvenstveno čitaju knjige čiji autor je Fetullah Gulen, vođa terorističke organizacije FETO.

Nekadašnji učenici ovih škola često su u domaćim medijima isticali da unutar obrazovnog sistema ovih škola oni koji su bliski organizaciji imaju privilegovan status.

Bosna Sema obrazovne institucije u BiH su prethodnih mjeseci bile u žiži javnosti u vezi sa zlostavljanjem i samoubistvom jednog učenika. Nakon pokušaja puča u Turskoj, ispred ovih škola su održani protesti. Bosanskohercegovački mediji objavili su vijesti o povezanosti tih ustanova, njihovih osnivača, sa vođom terorističke organizacije FETO, Fetullahom Gulenom.

Učenici srednje škole "Yahya Kemal" u Skoplju su nedavno u znak protesta protiv FETO-a i lidera ove organizacije zapalili diplome.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi