Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Otkrivena dosad najveća grobnica Maja (VIDEO)

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     10.08.2016 u 11:38 h 0

Međunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio dosad najveću grobnicu majanskog vladara staru oko 1.300 godina. U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smještenoj na dubini od oko 5 metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz ''dinastije zmija'', ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.


Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Ksunantuniha, na rijeci Mopan na zapadu Belizea. Ksunantunih je na kraju dominacije Maja, od 600 do 800 godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja. 

Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskopavanja središnjeg stubišta velike građevine. 

Kosti jaguara, jelena... 
Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti mogao da bude star između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Tijelo je položeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu. Podrobnije analize mogle bi da otkriju njegov identitet i uzrok njegove smrti. U grobnici su takođe pronađene kosti jaguara ili jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najverovatnije bila vladar toga kraja. 

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno s okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha cijelog hrama. 

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom vijeku nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom vijeku. Uzroci njihovog naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija, Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko uticali na okolinu, da su u tom delu svijeta pojačali klimatske promjene koje su im donijele velike suše. 

Istorija dinastije 
Voditelj arheološkog tima Džejmi Ejv, sa Univerziteta Sjeverna Arizona, smatra da bi ploče s hijeroglifima mogle biti najvažniji dio novog otkrića jer bi mogle da razjasne istoriju dinastije. Stručnjaci vjeruju da su one prenesene iz grada Karakola koji se nalazio 40-ak kilometara južnije, te da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K'ana II. 

Većina majanskih vladara pripadala je porodinčnim vladarskim dinastijama. Dinastija zmija, nazvana po ukrasima s prikazima zmija koji se povezuju s njima, u sedmom je vijeku ostvarila značajan niz osvajačkih pohoda. U jednom je trenutku čak vladala iz dva glavna grada. 

- Arheolozi u Ksunantunihu rade još od 1890-ih. To je više od jednog vijeka neprekidnog arheološkog rada na nalazištu. Ali, do sada još nikada nismo pronašli grobnicu. To je najveća grobnica koju smo ikada našli. Na osnovu kostiju nogu, lobanje i po zubima, znamo da ostaci pripadaju odraslom muškarcu, starosti između 20 i 30 godina... Zanimljivo je da se u grobnici nalaze i kosti neke velike životinje, jaguara ili jelena - rekao je Ejv.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi