Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Britanija hoće prečicom do EU, hoće li joj dati?

Svijet

Izvor: Beta     10.08.2016 u 10:31 h 0

Britanija hoće prečicom do EU, hoće li joj dati?

Norveška ministarka za evropske poslove izjavila je da nije sigurna da bi trebalo dopustiti Velikoj Britaniji da se nakon istupanja iz EU vrati u EFTA.


Povratak Britanije u Evropsko udruženje slobodne trgovine EFTA, mogao bi biti način za Britaniju da zadrži pristup unutrašnjem tržištu EU.

"Nije izvesno da bi bilo dobro dozvoliti jednoj velikoj zemlji da uđe u tu organizaciju", rekla je ministarka Elizabet Vik Aspaker za dnevnik Aftenposten, dodajući da bi to narušilo postojeću ravnotežu što nije nužno u interesu Norveške. 

Onemogućavanjem da pristupi EFTA, Velika Britanija bi bila sprečena da sledi norveški način regulisanja odnosa sa EU koji omogućava pun pristup jedinstvenom tržištu. 

Norveška nije članica EU ali ima pristup njenom isplativom unutrašnjem tržištu preko sporazuma o Evropskom ekonomskom prostoru koji čine EU i tri od četiri članice EFTA - Norveška, Island i Lihtenštajn, dok je Švajcarska koja je u EFTA ali je odlučila da samostalno gradi odnose sa EU. 

Takozvani norveški model na meti je kritika i u samoj ovoj skandinavskoj zemlji jer podrazumeva primenu evropskih propisa bez uticaja na njihovo donošenje, ali su ga pobornici istupanja Britanije iz EU tokom kampanje uoči referenduma 23. juna navodili kao moguće rešenje za uređivanje odnosa sa isplativim tržištem EU. 

Velika Britanija će, nakon što zvanično podnese obaveštenje da će istupiti iz EU na osnovu člana 50 Lisabonskog ugovora, imati dve godine da reši pitanja proistekla iz prekida članstva, kao i da pregovara o odnosima sa EU uključujući i uslove pristupa tržištu EU. 

Norveška bi, ukoliko bi Britaniji onemogućila povratak u EFTA gde se odluke donose jednoglasno, lišila tu zemlju mogućnosti da pristupi evropskom tržištu preko Evropske ekonomske zajednice, jer ona iziskuje članstvo ili u EU ili u EFTA. 

Velika Britanija je bila jedan od osnivača EFTA 1960. godine, ali se 1973. ipak opredelila za pristupanje tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici. 

Norveška vlada je pre leta uspostavila međuministarsku radnu grupu za razmatranje posledica istupanja Britanije iz EU, ali nije poznato kada će biti objavljeni zaključci.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi