Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Otapanje leda u švicarskim Alpama otkriva davne žrtve

Svijet

Izvor: Hina     10.08.2016 u 10:13 h 0

Otapanje leda u švicarskim Alpama otkriva davne žrtve

Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama zbog globalnog zagrijavanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali prije više desetljeća, a zadnji je takav slučaj pronalazak njemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. kolovoza 1963., kad je imao 36 godina.


Dijelove njegova tijela koje je dugo prekrivao snijeg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratsch u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija. Smanjivanje ledenjaka Morteratsch koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih tijela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dijela istočnih Alpa u Švicarskoj čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvijek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih desetljeća. Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporuča da ih označe i zabilježe koordinate, ali da ništa ne diraju prije dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja ledenjaka uslijed klimatskih promjena. Tako su prošlog ljeta na padinama Matterhorna nađeni ostaci dvaju japanskih penjača na taj vrh koji su nestali 1970., a godinu prije toga i tijelo češkog alpinista koji se na Matterhorn penjao 1974.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi