Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na današnji dan: Prvo vjenčanje u svemiru, okončan Drugi balkanski rat

Zanimljivosti

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     10.08.2016 u 10:07 h 0

Na današnji dan: Prvo vjenčanje u svemiru, okončan Drugi balkanski rat

Prije 174 godine Velika Britanija donijela zakon kojim se ženama i djeci mlađoj od 10 godina zabranjuje rad u podzemnim rudnicima


1792. - U Parizu je više od 1.000 ljudi poginulo u jurišu mase na kraljevsku palatu, gdje su građani masakrirali kraljevu Švajcarsku gardu. Uhapšen je kralj Luj XVI i ukinuta je monarhija.

1809. - Kito, danas glavni grad Ekvadora, objavio je nezavisnost od Španije.

1821. - Missouri je priznat kao 24. američka država.

1842. - Velika Britanija donijela zakon kojim se ženama i djeci mlađoj od 10 godina zabranjuje rad u podzemnim rudnicima.

1846. - U Washingtonu je osnovan centar za naučna istraživanja "Smithsonian Institution". Ta, danas najveća ustanova te vrste u svijetu, ustanovljena je po oporuci britanskog naučnika Jamesa Smitsona, koji je umro 1829.

1913. - U Bukureštu je potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat.

1914. - Francuska je, na početku Prvog svjetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1950. - Rođen španski glumac Antonio Banderas, koji se proslavio i u Hollywoodu.

1964. - Papa Pavle VI donio je svoju prvu encikliku o pomirenju sa ostalim hriščanskim crkvama, nehrišćanskim vjerskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

2003. - Uz pomoć specijalne veze između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice, vjenčali su se ruski astronaut Jurij Maljenšenko, koji je bio u orbiti na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, i Jekaterina Dmitrijeva, koja je bila u svemirskom centru u Hustonu. To je prvo svemirsko vjenčanje u historiji čovječanstva.

2007. - Umro je američki fotograf Joe O'Donnell (85), poznat po fotografijama Hirošime i Nagasakija nakon eksplozija atomskih bombi 1945. godine.

2012. - Umro Karlo Rambaldi, majstor za specijalne efekte i trostruki dobitnik nagrade Oskar.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi