Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Demokratski savez Srba: Tražimo da nam se dopusti obilježiti stradanje srpskih civila u Vukovaru

Politika

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     09.08.2016 u 18:44 h 0

Demokratski savez Srba: Tražimo da nam se dopusti obilježiti stradanje srpskih civila u Vukovaru
FOTO: Agencija Anadolija

- Neprestano postoji potreba da se ponovo utvrđuje opravdanost i snaži nacionalni identitet na događajima iz rata kako što je stradanje Vukovara, Oluja i sl., poručuje Srđan Milaković i DSS-a


- Demokratski savez Srba (DSS), nova stranka srpske manjine u Hrvatskoj, održala je konferenciju na temu "aktualne situacije i radikalizacije društvenih odnosa te posljedica u ostvarivanju građanskih i manjinskih prava srpske zajednice u Hrvatskoj", javlja Anadolu Agency (AA). 

Predsjednik DSS-a Srđan Milaković poručuje kako su žrtve u Hrvatskoj često načini sticanja političkog probitka, posebno u Vukovaru, te kako je to obezvređivanje potrebnog pijeteta. 

"Ne treba očekivati da mi na iste događaje gledamo jednako, posebno iz razloga što su tu još uvijek prisutne generacije koje vrlo subjektivno gledaju na te događaje", smatra Milaković. 

U tom pogledu, ocjenjuje kako u Hrvatskoj pravna država nije dovoljno učinila, posebno ne kroz utvrđivanje odgovornosti počinitelja krivičnih djela ratnog zločina. 

Milaković kaže kako je teško odgovornost prebaciti na ljude i građane, odgovornost koju snose organizirani subjekti, odnosno političke stranke "koje nisu imale hrabrosti suočavati se na objektivan način sa stvarnim posljedicama dešavanja na ovom prostoru". 

Milaković ističe kako su više puta dosad tražili da im se u Vukovaru omogući obilježavanje stradanja pripadnika srpske civilne zajednice, no kako takvo odbrenje nisu nikada dobili unatoč postojanju definiranih mjesta stradanja. 

Smatra kako se nijedna stranka iskreno ne upušta u raščišćavanje odnosa iz 90-ih te kako nedostaju pozitivne kampanje civilnog društva i države.

Spajanje žrtava iz redova srpskog i hrvatskog civilnog korpusa od strana Ministarstva branitelja vidi jednim pokušajem toga, no bez odjeka u javnosti. 

Stavove predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o pitanju ravnopravnosti manjina u Hrvatskoj Milaković smatra "očekivanim političkim konformizmom". 

"Neprestano postoji potreba da se ponovo utvrđuje opravdanost i snaži nacionalni identitet na događajima iz rata kako što je stradanje Vukovara, Oluja i sl.", poručuje Milaković. 

"Na tim se događajima snaži hrvatski duh, ali preko granice realnog i prihvatljivog i pozitivnog nacionalizma", kaže i dodaje da se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vodi tom općom strujom. 

Mićo Zatezalo iz DSS-a kaže kako se radi o dvoličnosti i o političkom cinizmu, ne samo predsjednice, nego svih političkih predstavnika Republike Hrvatske. 

"Svi oni kad odu u New York, Washington, naročito u Izrael, u zemlje koje su s nekim vrijednostima davno raskrstile i krenule naprijed, svi oni znaju stvari postaviti vrlo dobro i nemaju dilema. Licemjerno je da kada se vrate u Hrvatsku pričaju ono što je prihvatljivo većini hrvatskih građana. Bio bi pomak kada bi radili ono što su tamo rekli", kazao je Zatezalo. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi