Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Japan odobrio upotrebu kamera umjesto retrovizora

Automoto

Izvor: VreleGume     09.08.2016 u 16:11 h 0

Japan odobrio upotrebu kamera umjesto retrovizora

Bezbjednost kao jednu od glavnih premisa ima preglednost oko automobila.


Sasvim logično, veći retrovizori donose i bolju vidljivost za vozača. U isto vrijeme, narušavaju estetiku, aerodinamiku i komfor. Što su veći, podložniji su oštećenjima. U posljednje vrijeme, vidjeli smo dosta konceptnih automobila koji su napustili koncept klasičnih retrovizora, zamijenivši ih kamerama, što je elegantnije i efikasnije rješenje. Međutim, ono što je trenutno prepreka za instalaciju nove tehnologije su zakoni.

Kao i u mnogim drugim stvarima što se progresa tiče, Japan je prvi koji je zakonski odobrio upotrebu kamera umjesto ogledala, navodeći poboljšanu rezoluciju i napredak video tehnologije kao prednosti. Ovaj potez je uslijedio nakon odobrenja Svjetskog foruma ujedinjenih nacija za harmonizaciju regulative vozila.

Snabdjevači očekuju da će profitirati na novim pravilima. Kompanija pod imenom „Ichikoh“ razvija sisteme koje planira da prodaje proizvođačima automobila. „Ovo je zaista novi segment sa sadržajem na visokom nivou, što znači da će donijeti mogućnosti za veće prihode“, rekao je šef „Ichikoha“, Ali Ordobadi. „Ovo je trend, a mi moramo biti ispred ostalih.“ Bosch je već razvio video sisteme ugrađene u A stubove za potrebe kamiona. Novi Cadillac CT6 posjeduje retrovizor koji se može transformisati u video displej, a rješenje dolazi iz GentexCorporationa.

Video rješenje nudi mnoge prednosti što se bezbjednosti tiče. Kamere mogu biti postavljene bilo gdje na automobilu, eliminišući na taj način „mrtve“ uglove. Takođe, prikaz se prilagođava u odnosu na odbljeske, nedostatak svjetlosti i druge faktore koji ugrožavaju vidljivost. Takođe, video sistemi su lakši i aerodinamičniji od konvencionalnih spoljnih retrovizora, što pripomaže boljoj efikasnosti.

Očekuje se da više vlada započne sa odobravanjem novog sistema u bliskoj budućnosti. Očekuje se da EU prati Japan po ovom pitanju, a zatim i SAD, Kina itd.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi