Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdoganu Putin bliži od Brisela: EU nas zamajava pola vijeka

Svijet

Izvor: Vesti-online     09.08.2016 u 13:28 h 0

Erdoganu Putin bliži od Brisela: EU nas zamajava pola vijeka
FOTO: Tanjug/AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je na ''sva zvona'' razglasio svoju posjetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Erdogan putuje (utorak) u Moskvu, a očekuje da će razgovori sa Putinom otvoriti novu stranicu u odnosima dvije zemlje.


Uoči puta je izjavio da Evropska unija zamajava Tursku već 53 godine. 

- Ovo će biti istorijska posjeta, novi početak. Vjerujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno - rekao je Erdogan u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS uoči posjete. 

Neispunjena obećanja 
On je rekao da EU izbjegava da ispuni obećanje i "zamajava Tursku već 53 godine''. Nastojanje Turske da uđe u EU traje od 1963. godine kad je postala pridruženi član Evropske ekonomske zajednice (EEZ), preteče današnje Unije. Zahtjev za članstvo u tadašnju EEZ je podnijela u aprilu 1987. godine. 

Analitičari podsjećaju da je u posljednje vrijeme Brisel na Ankaru gledao sa sve više pozitivnih osjećanja, naročito u jeku izbjegličke krize kada je bilo neophodno ostvariti dobru koordinaciju i bar regulisati način na koji izbeglice iz Sirije i Iraka pristižu na stari kontinent. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je zagovornik teze da sa Turskom treba ostvariti bolju saradnju, određeni dogovori su postignuti, uključen je bio i novac, kao i "zeleno svjetlo" za nastavak evropskog puta Turske. 

Izvinjenje Putinu 
Drastičan zaokret se dogodio kad je Erdogan uputio izvinjenje Putinu zbog obaranja ruskog aviona, iz Moskve je to prihvaćeno sa zadovoljstvom, a poslije neuspjelog puča bilo je izvjesno da će Erdogan odlučnije izabrati stranu. 

Kako iz Brisela nisu stizale poruke podrške ili je to činjeno uz određenu zadršku i bez stoprocentne privrženosti "važnom partneru", Erdogan se odlučio da promjeni stranu, a njegovoj odluci je vjerovatno kumovao i haos koji je nastao u vazdušnoj bazi Indžirlik u Turskoj, koju koriste NATO i snage SAD, a odakle je navodno i krenula ideja o puču, tvrde analitičari. 

U intervjuu sa zamenikom generalnog direktora TASS-a Mihailom Gusmanom, Erdogan je rekao ono što u Vašingtonu ne vole - da je učešće Rusije od vitalnog značaja za nalaženje rješenja u Siriji. 

Ukinite vize, pa readmisija 
Sporazum koji je Turska potpisala sa EU o prihvatanju migranata "neće biti moguć" ukoliko EU ne ispuni dato obećanje o viznoj liberalizaciji za turske građane, izjavio je Erdogan francuskom "Mondu" i dodao da EU nema iskren odnos sa Turskom jer je bezvizni režim za Turke trebalo da se primenjuje od 1. juna. 
- Ukoliko naši zahtjevi nisu zadovoljeni, ni readmisija migranata nije moguća - rekao je Erdogan. 

Umrijećemo, ako ti narediš! 
Više od milion ljudi okupilo se u nedelju uveče na mitingu koji je u Istanbulu sazvao Erdogan u znak protesta protiv neuspjelog puča. "Erdogane, naredi nam da umremo, i umrijećemo!" Ovim skupom su okončane tronedeljne demonstracije protiv puča, a bio je i dokaz snage šefa države.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi