Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

5 opasnih laži o nevezivanju sigurnosnog pojasa!

Automoto

Izvor: Vesti-online     08.08.2016 u 21:12 h 0

5 opasnih laži o nevezivanju sigurnosnog pojasa!
FOTO: pixabay.com

Svi mi imamo prijatelje koji veruju da je vezivanje sigurnosnog pojasa hir. Koliko puta smo samo čuli detianjsto objašnjenje u stilu superheroja koji prežive sudar tako što skoče kroz vetrobransko staklo i dočekaju se na noge. Naravno, sve to nema veze sa istinom a mi smo skupili spisak glupih argumenata zbog kojih vozači ili putnici ne žele da vežu sigurnosni pojas koji slavi 60 godina od pronalaska.


LAŽ

U slučaju sudara imao bih bolje šanse da preživim jer bih bio izbačen iz automobila!

ISTINA

Ovo je dalekooooo od istine. U 2014. godini, 80 odsto putnika koji su bili izbačeni iz automobila nije preživelo sudar. Ideja o ispadanju iz vozila i laganom sletanju na travnatu površinu je naučna fantastika i holivudski mit. Šansa da preživite proletanje kroz vetrobransko staklo je minimalna.

LAŽ

Nije mi potreban sigurnosni pojas jer idem samo dve-tri ulice dalje. Ionako se nesreće dešavaju pri velikim brzinama!

ISTINA

Najveći broj saobraćajnih nesreća se dešava pri brzinama manjim od 50-60 kilometara na sat. Takođe, zabeležen je sve veći broj nesreća sa smrtnim ishodom koje se događaju na manje od 40 kilometara od kuće žrtve. Ako pri brzini od 50 km/h udarite u objekat koji stoji, vaše telo, kao i svi predmeti u automobilu, nastaviće da se kreće nesmanjenom brzinom.

LAŽ

Moj automobil ima vazdušne jastuke, tako da ne vidim kako sigurnosni pojas može dodatno da mi pomogne!

ISTINA

Zadatak vazdušnih jastuka je da združenim snagama rade sa sigurnosnim pojasevima, a ne da ih zamene. Oni se aktiviraju u deliću sekunde i mogu ozbiljno da vas povrede ako glavom udarite u naduvani vazdušni jastuk (procene su da će se vaše telo kretati brzinom od 350 km/h).

LAŽ

Ako izletim sa puta i završim u jezeru, veće su šanse da se udavim vezan sigurnosnim pojasom!

ISTINA

To se dešava u manje od 0,5 odsto slučajeva. Mogućnost da se sigurnosni pojas zaglavi je mnogo manja od mogućnosti da zbog nevezanog pojasa proletite kroz vetrobran i da se udavite u jezeru.

LAŽ

Dovoljno sam snažan da se oduprem rukama o upravljač pri sudaru!

ISTINA

Ne, nisi! Naglo usporavanje ili nesreća pri 50 kilometara na sat transformišu masu osobe od 80 kilograma u 12 tona! Takođe, jako je teško regovati brzinom kojom reaguju vazdušni jastuci i sigurnosni pojasevi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi