Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Otkrijte opasnosti koje se kriju u vašem klima uređaju

Lifestyle

    08.08.2016 u 17:23 h 0

Otkrijte opasnosti koje se kriju u vašem klima uređaju
FOTO: pixabay.com

Poznato je da klima uređaji mogu biti legla zaraze i bolesti. Loše održavane i pogrešno postavljene “klime” ugrožavaju vaše zdravlje, ali pravilnom upotrebom i redovitim održavanjem to je moguće spriječiti.


Najčešće pitanje koje kupci upućuju trgovcima pri kupovini klima-uređaja je koliko su oni štetni. Činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno uticati na zdravlje, i to na više načina.  Ali, taj loš uticaj “klime” uglavnom se događa zbog pogrešnog korištenja uređaja. Ono u čemu se najviše griješi je neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju.

Na primjer, na vanjskoj temperaturi od 33°C potpuno je nerazumno podešavati klima-uređaj na temperaturu 22 ili čak manje . Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima, takva nesrazmjerna temperatura će uticati na zdravlje. “Klima” se pravilno koristi kada razlika između vanjske temperature i one u prostoru s uređajem nije veća od 6°C. Pored toga, bitno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savjet stručnjaka. Uređaji ne bi trebali biti okrenuti tako da duvaju direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju i curenje nosa.

U manje kvalitetnim aparatima zadržavaju se hrđa, spore gljivica, insekti, pijesak, prašina, dlačice itd. Kondenzovana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa spomenutim “otpadom” čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Posljedica toga mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se s vremenom mogu znatno zakomplikovati i uzrokovati oboljenja respiratornog sistema i intenzivne glavobolje. Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju, ako se pravilno ne održava, mogu razmnožiti. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grudima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripi, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike koji trebaju dijalizu i sve s oslabljenim imunitetom. Srećom, danas se bolest, ako se na vrijeme otkrije, uspješno liječi antibioticima.

Zbog navedenih činjenica neophodno je redovno održavanje klima uređaja.

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Pogrešna je pretpostavka da kad ste kupili i montirali klima uređaj više nemate posla oko njega. Kada kupite automobil Vi ga redovno održavate, dopunjavate ulje, kontrolišete dijelove… Sličan tretman zahtjeva i klima uređaj.

Jednom godišnje (najbolje prije početka sezone upotrebe klime) treba servisirati klima uređaj kako bi bio efikasan.

Servis uređaja podrazumijeva:

– Kontrolu čitavog uređaja

– Čišćenje i dezinfekciju uređaja i filtera

– Kontrolu i dopunu plina

Važni savjeti!

Temperaturna razlika

Nakon što boravite na temperaturi od 33°C , ulazeći u zatvoren prostor nerijetko i sami postavite klima-uređaj da održava temperaturu na 20°C. Takva temperaturna razlika sasvim sigurno će ostaviti posljedice na vaše zdravlje. Razlika ne bi trebala biti veća od 6 stepeni i dopustite organizmu da se postepeno navikne na nižu temperaturu. Za vrijeme rada klima uređaja prozori bi trebali biti zatvoreni.

Položaj

Postavljanje uređaja trebate prepustiti stručnjaku i poslušati njegove savjete. “Klime” najčešće idu uza zid, ali ne bi smjele biti postavljene tako da pušu direktno u vas, posebno u području glave.

Redovno održavanje

Klima-uređaji imaju filtere koji mogu ukloniti čestice prašine, grinje i bakterije iz zraka. Zato je redovan godišnji servis ključan kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Izvor:  dnevno.hr


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi